Rundvlees in rode wijn

    Rundvlees in rode wijn

    15keer bewaard
    2uur50min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Deze traditionele stoofschotel krijgt een unieke smaak als u deze langzaam laat sudderen. De kookvloeistof wordt ingedikt door het vocht onafgedekt te laten koken en vormt een aromatische saus bij het vlees en de groenten. Door het te flamberen werkt u het gerecht spectaculair af. Serveer met gekookte aardappels of aardappelpuree.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 grote ui, in schijfjes gesneden
    • 450 g mager runderstoofvlees, in blokjes gesneden
    • 250 g jonge worteltjes
    • 250 g jonge pastinaak
    • 250 g champignons
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 1 fles volle rode wijn
    • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
    • 1 takje verse tijm
    • 1 takje verse rozemarijn
    • 1 laurierblaadje
    • 200 g gedopte, verse tuinbonen, of diepvriestuinbonen, ontdooid
    • peper en zout
    • Om af te werken
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 3 el cognac

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 2uur30min  ›  Klaar in:2uur50min 

    1. Verwarm de oven voor op 150°C/gasstand 1. Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel. Voeg de ui toe en laat 5 minuten op een middelhoog vuur bakken tot de ui een beetje zacht en bruin van kleur wordt. Voeg het rundvlees toe en laat circa 5 minuten bakken, daarbij vaak roeren tot de stukjes vlees aan alle kanten bruin zijn. Roer worteltjes, pastinaak, champignons en knoflook erdoor.
    2. Voeg wijn, sinaasappelschil en sap, tijm, rozemarijn, laurierblaadje en een beetje peper en zout toe. Roer goed. Breng aan de kook, dek de schotel af en zet die in de oven. Laat gedurende 1¼ uur koken.
    3. Haal het deksel van de schotel en laat nog 30 minuten koken, terwijl u een- of tweemaal roert. Voeg de tuinbonen toe en laat nog 30 minuten onafgedekt koken. Roer het geheel opnieuw een- of tweemaal goed door.
    4. Proef en breng indien nodig op smaak. Voeg de peterselie toe. Warm de cognac op in een kleine steelpan en giet de cognac over de stoofschotel. Steek het gerecht onmiddellijk in brand en draag de schotel naar de tafel terwijl de cognac nog brandt.

    Variaties en tips

    • U kunt de tuinbonen vervangen door kleine broccoliroosjes of gedopte erwtjes. * • Voor een alledaags gerecht gebruikt u 750 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website), of bier in plaats van wijn. Grote worteltjes en pastinaken, in beetgrote stukken gesneden, zijn voor een alledaags gerecht goedkoper dan jonge groenten en u hoeft de stoofschotel niet te flamberen.

    Pluspunten

    • Rood vlees, zoals rundvlees, levert veel voedingswaarden. Het is een goede bron van ijzer, zink en de vitaminen B6 en B12. * • Tuinbonen gaan uitstekend samen met rundvlees en leveren veel voedingsvezels.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, ijzer, koper, zink * ✓ ✓ B6, B12, C, foliumzuur, fosfor, kalium * ✓ B1, B2, niacine, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren