Rundvlees uit de wok

    Rundvlees uit de wok

    9keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    Wilt u een snelle, maar toch speciale maaltijd voor twee personen, probeer dan dit kleurrijk roerbakgerecht met dunne reepjes rundvlees, verse gember, champignons, rode paprika en krokante peultjes, geserveerd met Chinese noedels. De zoete sojasaus geeft het geheel nog extra smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 175 g eiermie
    • 1 el zonnebloemolie
    • 2 grote teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 tl geraspte, verse gember
    • 1 grote, rode paprika, zaad verwijderd en in dunne schijfjes gesneden
    • 125 g kleine champignons, gehalveerd
    • 1 runderlendenstuk, circa 200 g, het vet verwijderd en het vlees in dunne reepjes gesneden
    • 75 g peultjes, in de lengte gehalveerd
    • 4 lente-uien, in stukken gesneden
    • 3 el hoisinsaus of zoete ketjap
    • 1 el lichte sojasaus
    • 1 tl sesamzaadolie (desgewenst)
    • gehakte lente-ui om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:25min 

    1. Doe de eiermie in een kom, giet er kokend water over en laat deze gedurende 5 minuten weken, of overeenkomstig de instructies op de verpakking.
    2. Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een wok of een grote braadpan, voeg er de knoflook en de gember aan toe en laat kort stoven, zodat de smaken vrijkomen. Roer er dan de rode paprika en de champignons door en roerbak gedurende 2-3 minuten op een hoog vuur, of tot alles zacht wordt.
    3. Voeg vlees, peultjes en lente-ui toe en laat alles nog 1-2 minuten roerbakken, of tot het vlees net van roze in bruin verandert.
    4. Roer er de sojasauzen door en blijf roeren tot het mengsel kookt. Voeg dan de sesamzaadolie toe, als u die gebruikt. Laat de noedels uitlekken. Serveer het roerbakmengsel op de noedels en garneer met de lente-ui.

    Variaties en tips

    • Gebruik in plaats van rundvlees kip- of varkensfilet. * • U kunt ook een roerbakgerecht met kalkoen, verse basilicum en chilipepers maken. Snijd daarvoor 200 g kalkoenfilet in dunne reepjes. Meng 2 el vissaus, 2 el lichte sojasaus, 1 tl maizena en 2 tl zachte, lichtbruine suiker. Vervang de gember door verse rode chilipeper, zaad verwijderd en in schijfjes gesneden, en roerbak deze met de knoflook. Voeg het kalkoenvlees, de peultjes en de lente-uien toe en laat ongeveer 4 minuten roerbakken. Voeg 1 tl gemalen koriander toe en roer goed. Giet dan het vissausmengsel erbij en roer tot het een beetje is ingedikt. Roer er 2 el vers basilicum door en serveer met de eiermie.

    Pluspunten

    • Rundvlees is de laatste jaren in een slecht daglicht komen te staan, hoewel het belangrijke voedingsstoffen bevat. Net zoals ander rood vlees, is rundvlees bijvoorbeeld een uitstekende bron van zink en een goede bron van ijzer. Het ijzer uit vlees wordt bovendien door het lichaam beter opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen. * • Dankzij de moderne fokmethodes is rundvlees tegenwoordig magerder. De magere stukken bevatten vaak minder dan 3% vetten. * • Rode paprika bevat een groot aantal stoffen die ziekten kunnen voorkomen. Naast vitamine C en bètacaroteen, bevatten ze ook twee andere belangrijke bio-actieve stoffen, luteïne en zeaxanthine. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen ook helpen beschermen tegen degeneratie van de gele vlek binnenin het oog, een aandoening waar zo'n 20% van de mensen van boven de 65 door getroffen wordt, en die een belangrijke oorzaak is van blindheid in de westerse wereld.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, B12, C, ijzer, koper, zink * ✓✓ B1, B2, E, foliumzuur, niacine, kalium * ✓ calcium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren