Rundvlees-kastanjepastei

    Rundvlees-kastanjepastei

    1keer bewaard
    2uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Dit is echt een gerecht voor de koude wintermaanden: volop rundvlees, knolselderij, kastanjes en sjalotjes. Aan de korst zijn kruiden toegevoegd en het broodkruim maakt de pastei licht en bros. Geef er voor extra vitaminen kort gekookte spinazie bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 portie zandtaartdeeg met kruiden, waarbij 30 g van de bloem is vervangen door broodkruim
    • Voor de rundvlees-kastanjevulling
    • 12 kleine sjalotjes
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 300 g magere sudderlappen, zonder vet, in dobbelsteentjes van 2,5 cm gesneden
    • 400 g knolselderij, in kleine dobbelsteentjes gesneden
    • 360 ml runder- of groentebouillon
    • 1 el rodebessengelei
    • 200 g vacuümverpakte, gepelde hele kastanjes
    • 1 el bloem
    • 15 g boter, op kamertemperatuur
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Doe voor de vulling de sjalotjes in een hittebestendige schaal, bedek ze met kokend water en laat 5 minuten staan. Giet af en pel de sjalotjes als ze wat zijn afgekoeld.
    2. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het vlees hierin op een matig vuur in 4-5 minuten bruin. Schep het vlees met een schuimspaan op een bord.
    3. Doe de sjalotjes in de pan en bak ze circa 4 minuten tot ze lichtbruin zijn. Voeg selderij toe, verwarm al roerend 1 minuut mee en doe vervolgens het vlees weer in de pan. Roer de bouillon en rodebessengelei erdoor. Breng aan de kook, temper het vuur en laat het vlees onder geregeld roeren in circa 45 minuten gaar worden.
    4. Schep het vlees en de groenten met een schuimspaan in een pasteivorm van 1,2 liter. Roer de kastanjes erdoor. Zet apart.
    5. Meng de boter en bloem tot een smeuïg mengsel (beurre manié). Roer dit in gedeelten door het kokende vocht in de pan en laat dit geheel onder voortdurend roeren sudderen tot het vocht indikt. Breng op smaak met peper en zout; schenk de saus over het vleesmengsel in de pasteivorm. Laat afkoelen, terwijl u het deeg voor de korst maakt.
    6. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel of ovaal die past op de pasteivorm. Maak de rand van de vorm vochtig en breng het deeg voorzichtig aan. Druk bij de rand stevig aan. Maak met een vork een decoratieve rand.
    7. Maak 3 kleine inkepingen in het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen en bak de taart in 30-35 minuten goudbruin. Serveer warm.

    Een variatie

    • Bak voor een pastei met gehakt en linzen 200 g mager rundergehakt rul, zonder vet toe te voegen. Voeg 1 grote ui, 3 wortels en 3 stengels bleekselderij toe, alles fijngesneden, en bak al roerend in circa 5 minuten zacht. Roer er 1 blik tomatenblokjes met sap, circa 400 g, door, 100 g rode linzen, 360 ml runder- of groentebouillon en 1 el worcestersaus. Breng aan de kook en laat 40 minuten sudderen, onder geregeld roeren, zodat een dikke massa ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen en doe het mengsel in de pasteivorm. Maak het deeg, net als in het hoofdrecept, met broodkruim, maar vervang de kruiden door 1 el grove mosterd die aan het water wordt toegevoegd. Bedek de vorm met het deeg en bak zoals in het hoofdrecept. Heerlijk met jonge kool en wortels.

    Pluspunten

    • Rundvlees bevat veel eiwit en ijzer. IJzer uit rood vlees wordt door het lichaam veel beter opgenomen dan ijzer dat uit plantaardige bronnen afkomstig is. * • Kastanjes bevatten meer zetmeelrijke koolhydraten en veel minder vet dan andere noten. Daardoor is het caloriegehalte lager. * • U kunt desgewenst de boter in het deeg vervangen door niervet. Dit bevat minder verzadigd vet en meer enkelvoudig onverzadigd vet dan boter.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, zink * ✓✓ B1, B2, C, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper * ✓ B6, foliumzuur, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren