Russische bonensalade

    Russische bonensalade

    4keer bewaard
    3uur30min


    Maak dit als eerste!

    Rode bieten, sojabonen en aardappels worden voor deze verfrissende maaltijdsalade gemengd met een pikante dressing op basis van zure room en geserveerd op een bedje van rucola, venkel en tomaat. Een ideaal gerecht voor vegetariërs. Serveer de salade met donker roggebrood dat u in de romige dressing kunt dopen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 150 g gedroogde sojabonen, een nacht geweekt
    • 450 g kleine nieuwe aardappels, geschrapt en gehalveerd
    • 2 grote sjalotjes, in dunne plakjes gesneden
    • 250 g geschilde, gekookte rode bieten (niet ingemaakt), in blokjes gesneden
    • 500 g tomaten, in plakken gesneden
    • 1 venkelknol, in dunne plakken gesneden
    • 50 g rucola
    • Voor de zureroomdressing
    • 150 ml zure room
    • 150 g magere yoghurt
    • 4 zoetzure augurken, fijngesneden
    • 2 el mierikswortelroom
    • 1 tl fijne kristalsuiker
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 3uur  ›  Klaar in:3uur30min 

    1. Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud stromend water. Doe ze in een pan met water. Breng aan de kook en laat 10-15 minuten hard koken. Dek de pan gedeeltelijk af en laat circa 2½ uur sudderen tot de bonen zacht zijn. Laat uitlekken en afkoelen.
    2. Doe de aardappels in een pan met kokend water en laat circa 15 minuten sudderen tot ze net gaar zijn. Laat uitlekken en een beetje afkoelen.
    3. Meng ondertussen voor de dressing de zure room en de yoghurt in een grote mengkom. Voeg de fijngesneden augurken, mierikswortel, suiker en peper en zout naar wens toe.
    4. Voeg sojabonen en sjalotjes toe aan de kom en roer ze door de dressing. Snijd de warme aardappels in blokjes en doe ze in de kom. Voeg dan langzaam aan de rode bieten toe.
    5. Verdeel tomaten, venkel en rucola over 4 borden. Schep de sojabonensalade erbovenop en serveer de salade meteen.

    Pluspunten

    • Sojabonen zijn rijk aan fyto-oestrogenen en men vermoedt dat die bescherming kunnen bieden tegen osteoporose (botontkalking). Door het eten van sojaproducten zouden ook verschillende symptomen in verband met de menopauze worden verlicht. * • Vroeger dacht men dat rode bieten het bloed gezond hielden, waarschijnlijk door de dieprode kleur. Ze bevatten in elk geval foliumzuur, een B-vitamine die nodig is voor de preventie van bloedarmoede. * • Venkel levert redelijke hoeveelheden kalium en foliumzuur. In de natuurgeneeskunde wordt aangenomen dat het de spijsvertering verbetert en winderigheid en maagkrampen kan verlichten.

    Een variatie

    • Voor een salade van tuinbonen en gerookte schelvis vervangt u de sojabonen door 2 blikken tuinbonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld. Vervang de blokjes aardappels door kleine nieuwe hele aardappels. Vervang in de dressing de mierikswortel door 2 eetlepels fijngehakte verse dille. Laat in stap 4 de rode bieten weg en voeg 225 g gekookte gerookte schelvis toe. Serveer op een salade van 1 rode paprika, in reepjes gesneden, de partjes van 2 grote sinaasappels, 45 g takjes waterkers en 200 g gescheurde blaadjes Romaanse sla.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, foliumzuur, kalium, koper * ✓✓ A, B1, B6, E, calcium, ijzer, selenium, zink * ✓ B2, niacine

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren