Rustieke brood-kaassalade

    Rustieke brood-kaassalade

    9keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    Deze salade is gebaseerd op panzanella, een Italiaanse salade. Hij wordt gemaakt van knapperig brood met knoflook, sappige, zoete tomaten en knapperige groenten. De gruyère en Parmezaanse kaas zorgen voor een heerlijke smaak en vitale mineralen. Serveer deze salade als lunch, of als avondmaaltijd met extra brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 ciabatta's of 1 kleine baguette
    • 2 teentjes knoflook, gehalveerd
    • 1 ei, hardgekookt
    • 1 tl dijonmosterd
    • 1 el citroensap
    • 150 g magere yoghurt
    • 75 g gruyère
    • 50 g Parmezaanse kaas
    • 1 krop bindsla of 2 kroppen romeinse sla, in beetgrote stukken gesneden
    • 2 tomaten, geschild (desgewenst) en in beetgrote stukken gesneden
    • 1 bosje lente-ui, in ringetjes gesneden
    • 1 kleine venkelknol, in dunne schijfjes gesneden
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:25min 

    1. Verwarm de grill voor. Snijd de ciabatta's of de baguette horizontaal door en rooster de stukken aan beide kanten onder de grill. Wrijf de stukken in met knoflook en houd de knoflook apart. Snijd het brood in beetgrote stukken en zet opzij.
    2. Haal de eierdooier uit het hardgekookte ei. Snijd het eiwit grof en leg het opzij. Meng de fijngeprakte eierdooier met mosterd in een kom, en roer er citroensap en yoghurt door tot een smeuïge dressing ontstaat. Breng op smaak.
    3. Schaaf de gruyère en de Parmezaanse kaas met behulp van kaasschaaf of dunschiller in heel dunne plakjes. U kunt de kaas ook grof raspen.
    4. Wrijf de binnenkant van een slakom in met de opzij gelegde teentjes knoflook. Doe de sla erin en voeg tomaten, lente-ui en venkel toe.
    5. Schenk de dressing erover en meng. Strooi het eiwit, de stukken brood en de kaas erover. Meng voorzichtig en serveer onmiddellijk, voor het brood zacht wordt.

    Variaties en tips

    • Gebruik 1 krop paksoi, circa 400-450 g, en 200 g ijsbergsla, in plaats van de bindsla of Romeinse sla. Scheur de blaadjes paksoi en ijsbergsla in stukken en meng ze goed door elkaar. * • Vervang gruyère en Parmezaanse kaas door 175 g feta en voeg enkele zwarte olijven, ontpit en fijngesneden, toe. Laat de dressing weg en verdeel partjes citroen en zwarte peper over de salade. * • Bij deze salade past ook gegrilde haloumikaas uitstekend. Snijd de kaas in dikke schijven en leg ze in een vuurvaste schotel. Leg ze onder de hete grill tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Draai ze eenmaal om. Leg de stukken haloumikaas boven op de salade (zonder gruyère en Parmezaanse kaas) en serveer onmiddellijk.

    Pluspunten

    • De traditionele combinatie van kaas en tomaten vormt een heerlijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. * • Gruyère bevat niet alleen veel calcium, maar ook zink, een mineraal dat essentieel is voor een goede wondgenezing. * • Venkel heeft een gunstige werking op het spijsverteringsstelsel. Het bevat ook fyto-oestrogenen en is een goede bron van kalium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, calcium * ✓✓ A, B12, E, foliumzuur, niacine * ✓ B1, B2, B6, ijzer, kalium, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren