Saffraancouscous met paprika

    Saffraancouscous met paprika

    20keer bewaard
    1uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Serveer deze salade warm of koud als hoofdgerecht voor 4 personen, of als bijgerecht voor 6. Het is een smakelijk, vetarm, vegetarisch gerecht dat als volwaardige maaltijd kan dienen. Saffraan geeft de couscous de smaak en de kleur van het Midden-Oosten en is verkrijgbaar in de grotere supermarkten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 flinke teen knoflook, uitgeperst
    • 3 el extra vergine olijfolie
    • 4 takjes verse rozemarijn
    • 1 grote gele paprika, zaad verwijderd en in brede repen
    • 1 grote rode paprika, zaad verwijderd en in brede repen
    • 2 courgettes, overlangs doorgesneden en in blokjes van 2,5 cm gesneden
    • 4½ tl citroensap
    • harissa of andere chilipasta, naar wens
    • 2 tomaten, vel en zaad verwijderd, in blokjes gesneden
    • flinke hand verse koriander, munt of peterselie, of een combinatie van deze drie, grofgesneden
    • peper en zout
    • Voor de couscous
    • 550 ml groentebouillon
    • 10-12 saffraandraden
    • 350 g couscous
    • 1 laurierblaadje, in tweeën gescheurd
    • 50 g rozijnen of sultana's
    • 15 g boter
    • 2 lente-uitjes, schoongemaakt en fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Doe vervolgens de knoflook en olie in een kleine kom en zet deze opzij om te laten trekken terwijl de oven opwarmt. Leg de takjes rozemarijn in een vuurvaste schotel.
    2. Doe ondertussen de bouillon en de saffraan in een pan om de couscous te maken. Breng aan de kook, dek af en haal van het vuur om te laten trekken.
    3. Wrijf de repen paprika en de blokjes courgette met uw handen in met een beetje van de knoflookolie tot ze helemaal zijn bedekt. Leg de repen paprika in de vuurvaste schotel boven op de rozemarijn en bak ze 10 minuten. Voeg dan de blokjes courgette toe en bak ze 20-25 minuten tot ze net gaar en een beetje verbrand zijn. Draai de groenten een- of tweemaal om tijdens het bakken.
    4. Giet de rest van de knoflookolie in een grote kom. Vermeng citroensap en harissa voor de dressing en breng op smaak.
    5. Schep de groenten als ze gaar zijn in de kom met dressing. Voeg de tomaten toe. Roer goed, zodat de groenten goed zijn bedekt met dressing en zet dan opzij om af te koelen.
    6. Breng de bouillon met saffraan weer aan de kook. Voeg couscous, laurierblaadje en rozijnen of sultana's toe. Roer goed, dek de pan af en haal van het vuur. Laat het geheel 5 minuten rusten.
    7. Voeg de boter aan de couscous toe en zet de pan op een middelhoog vuur. Kook 1-2 minuten, terwijl u er regelmatig met een vork door roert. Verwijder het laurierblaadje. Voeg de lente-ui toe en breng op smaak. Laat de couscous afkoelen tot hij lauw is of laat hem helemaal afkoelen.
    8. Schep de couscous op een grote schotel. Schep er de groenten op en de rest van de dressing die nog in de kom zit. Bestrooi met grofgesneden kruiden en serveer. In reepjes gesneden, geroosterd pitabrood past er uitstekend bij.

    Variaties en tips

    • Voor een steviger gerecht voegt u 1 blik kikkererwten, limabonen of flageolets, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld, toe aan de hete groenten. * • Voor een niet-vegetarisch hoofdgerecht voegt u geroosterd lamsvlees toe. Meng 2 theelepels extra vergine olijfolie met 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel komijn en een snufje cayennepeper. Wrijf 400 g lamsfilet in met dit mengsel en laat 30 minuten marineren. Als de groenten gaar zijn, legt u het lamsvlees op een rooster in een vuurvaste schotel en roostert u het 12 minuten. Haal het uit de oven en laat het 5 minuten rusten. Snijd het in dunne sneetjes.

    Pluspunten

    • Couscous bevat weinig vetten en veel koolhydraten en voedingsvezels. Door couscous te mengen met heerlijke, geroosterde groenten krijgt u een vetarmer alternatief voor een lamsstoofschotel met couscous. * • Per 100 g bevat paprika meer dan tweemaal zoveel vitamine C als sinaasappels. Hoewel een deel van de vitamine C wordt vernietigd tijdens het koken, blijven er toch nuttige hoeveelheden over.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓ B1, B6, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren