Salade met geglazuurde garnalen

    Salade met geglazuurde garnalen

    8keer bewaard
    36min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Oost en West ontmoeten elkaar in deze intrigerende salade van steurgarnaal, Parmaham, courgette, tomaat en paksoi, gemengd met een Japanse dressing. Serveer als stijlvolle lunch met stukjes stokbrood of ciabatta.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 flinterdunne plakjes Parmaham, circa 50 g in totaal, zonder vet
    • 12 grote rauwe steurgarnalen, circa 400 g, gepeld maar met de staarten er nog aan
    • 1 courgette, in 16 schijfjes gesneden
    • 12 kerstomaten
    • 1 el sesamolie van geroosterd sesamzaad
    • 1 el zonnebloemolie
    • 225 g paksoi, gescheurd
    • 100 g jonge spinazie
    • 4 lente-uitjes, alleen groene delen, fijngesneden
    • 4 el vers bieslook, fijngesneden
    • 4 el verse peterselie, fijngehakt
    • 4 el verse koriander, fijngehakt
    • 2 el sesamzaad
    • 1 sinaasappel, in partjes gesneden, om te garneren
    • Teriyakiglazuur
    • sap van 1 grote sinaasappel
    • 2 el sake of droge sherry
    • 1 el lichte basterdsuiker
    • 1½ tl sojasaus
    • 1 knoflookteentje, uitgeperst

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 6min  ›  Klaar in:36min 

    1. Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een kleine kom en roer tot de suiker is opgelost. Zet opzij.
    2. Verwarm de grill voor en bedek het rooster onder de grill met folie. Snijd elk plakje Parmaham overlangs in 3 repen, zodat u 12 lange repen hebt. Wikkel om elke steurgarnaal een reep en druk de ham aan, zodat die goed blijft zitten.
    3. Rijg steurgarnalen, schijfjes courgette en kerstomaten aan 4 metalen spiesen. Wissel de ingrediënten af en begin en eindig met een stukje courgette. Giet de helft van het glazuur in een kom en bewaar het om later de dressing te maken. Smeer de spiesen rijkelijk in met een deel van het resterende glazuur en leg ze onder de grill.
    4. Smeer de spiesen opnieuw in met glazuur en laat nog 3 minuten grillen. Draai de spiesen om en smeer ze in met de rest van het glazuur. Laat nog 3 minuten grillen tot de garnalen roze zijn.
    5. Voeg ondertussen sesamolie en zonnebloemolie toe aan het bewaarde glazuur en meng goed. Voeg paksoi, spinazie, lente-ui, bieslook, peterselie en koriander toe. Meng, zodat alles is bedekt met de dressing.
    6. Verdeel de salade over 4 borden. Leg op elk bord een spies, eventueel kunt u de spiesen ook verwijderen. Bestrooi ze met sesamzaad en serveer meteen, gegarneerd met partjes sinaasappel.

    Een variatie

    • Voor een mediterrane salade van sint-jakobsschelpen, geglazuurd met balsamico, vervangt u de steurgarnalen door 12 sint- jakobsschelpen. Wikkel ze op dezelfde manier in Parmaham. Vervang de courgettes door 1 blik artisjokhart, circa 400 g, uitgelekt. Maak het glazuur met 2 el extra vergine olijfolie, 1 el balsamico, een scheut sinaasappelsap en ½ tl geplette gedroogde chilipeper, of naar wens. Smeer de spiesen met 1½-2 el in. Laat ze 3 minuten aan elke kant grillen. Voeg de rest van het glazuur toe aan 2 rode, gele of oranje paprika's, in schijfjes, 1-2 courgettes, in schijfjes, en 75 g rucola. Serveer de spiesen boven op de salade.

    Pluspunten

    • Parmaham is de bekendste gezouten, aan de lucht gedroogde ham en vormt een goed en mager alternatief voor spek, zolang u alle vet verwijdert. * • Lente-ui bevat vitamine C, wat uw lichaam helpt bij het opnemen van ijzer uit de steurgarnalen van deze salade. * • Sesamzaad komt van een kruidachtige plant die inheems is in Indonesië en Oost-Afrika. Het vroegste bewijs van teelt dateert uit 3000 v.C. uit het Midden-Oosten. Sesamzaad levert een aparte smaak en bevat redelijke hoeveelheden calcium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine * ✓✓ calcium, koper, selenium, zink * ✓ ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    EdwinStuiver
    0

    Heerlijke combinatie met sushi en miso soepje vooraf - 12 nov 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren