Salade met gegrilde geitenkaas

    Salade met gegrilde geitenkaas

    24keer bewaard
    29min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Knapperig geroosterd stokbrood wordt besmeerd met een rijke marmelade, gemaakt van rode ui en op smaak gebracht met balsamico en rozemarijn. Vervolgens wordt het belegd met romige geitenkaas en gegrild. Serveer met een salade van rode biet, paprika en veldsla; zo hebt u een indrukwekkend voorgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 4 kleine rode uien, circa 300 g in totaal, in dunne schijfjes gesneden
    • 2 knoflookteentjes, fijngesneden
    • 1 tl fijne kristalsuiker
    • 2 tl balsamico
    • 4 sneetjes stokbrood, circa 125 g in totaal
    • enkele takjes verse rozemarijn
    • 200 g geitenkaas, in 4 plakken gesneden
    • 85 g veldsla
    • 125 g gekookte rode bietjes, geschild en in dunne reepjes gesneden
    • 1 kleine rode paprika, zaad verwijderd en in dunne reepjes gesneden
    • peper en zout
    • Voor de balsamicodressing
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 2 tl balsamico

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 4min  ›  Klaar in:29min 

    1. Verwarm de grill voor. Verhit de olie in een koekenpan, voeg de uien toe en laat 5 minuten bakken tot de uien zacht zijn. Daarbij af en toe roeren. Voeg de knoflook en suiker toe en laat nog 5-8 minuten bakken, terwijl u vaak roert, tot de uien heel zacht, bruin en gekarameliseerd zijn. Voeg al roerend de balsamico toe.
    2. Rooster het stokbrood lichtjes aan beide kanten onder de grill. Verdeel de uienmarmelade over de sneetjes. Leg boven op de marmelade enkele blaadjes rozemarijn en een plakje geitenkaas. Strooi er een beetje peper over.
    3. Bak de kaastoasts 3-4 minuten onder de hete grill tot er zich blaasjes op de kaas vormen.
    4. Maak ondertussen de dressing: meng olie, azijn en peper en zout naar smaak in een kom. Voeg de veldsla, rode biet en rode paprika toe en meng goed. Verdeel het mengsel over 4 borden. Leg de toasts met geitenkaas erbovenop, garneer met rozemarijn en serveer.

    Variaties en tips

    • Vervang de veldsla door jonge spinazie of bladeren van een rode snijbiet. * • In plaats van het stokbrood te besmeren met uienmarmelade wrijft u het in met 1 knoflookteentje en besmeert u het met 4 tl pasta van zongedroogde tomaten. Leg de geitenkaas erop en grill het stokbrood. Serveer met een salade van 1 kleine krop eikenbladsla, in stukken gescheurd, 225 g gehalveerde kerstomaten en 1 rode paprika, zonder zaad en in reepjes gesneden, gemengd met een dressing van 3 el extra vergine olijfolie, 1 el rodewijnazijn en 2 tl pasta van zongedroogde tomaten. Garneer met vers basilicum. * • Beleg het stokbrood met geitenkaas en besprenkel met walnoten- of hazelnotenolie (laat de marmelade en de rozemarijn weg). Grill het brood en serveer het op een bedje gemengde sla met geroosterde walnoten of hazelnoten en een vinaigrette van extra vergine olijfolie en een beetje walnoten- of hazelnotenolie.

    Pluspunten

    • Rode bieten zijn een goede bron van foliumzuur, dat vrouwen nodig hebben tijdens de zwangerschap om het risico dat de baby een open ruggetje (spina bifida) krijgt, te beperken. Het bevat ook veel kalium, dat het effect dat een te hoge zoutopname op de bloeddruk heeft, kan neutraliseren. De bladeren van rode bieten kunt u koken en serveren zoals spinazie. * • Rode uien bevatten grotere hoeveelheden flavonoïden, stoffen die u helpen beschermen tegen hartziekten, dan witte uien.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacine * ✓✓ B2, foliumzuur * ✓ calcium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    berts
    van
    0

    Prima presentatie, nog opvallender vind ik de smaak variatie. Een volgende keer ga ik voor een meer zoetere dressing. Uienmarmelade is een geweldige vondst. Ik heb nu de geitenkaas met honing bereid, het hele recept mag zoeter (vind ik). Salade groot genoeg voor zes personen. - 06 okt 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren