Salade met gemarineerde sardines

    Salade met gemarineerde sardines

    11keer bewaard
    55min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Vis bakken en dan marineren, geeft een heerlijk resultaat en was ooit een veelgebruikte bewaarmethode. In dit gerecht worden sardines gegrild en gemarineerd en dan geserveerd op een salade van couscous, kikkererwten en paprika die op Marokkaanse wijze gekruid is. Het is een ideaal zomers gerecht om van tevoren te bereiden.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 verse sardines, schoongemaakt en zonder kop
    • 1 kleine citroen, in 8 dunne schijfjes gesneden en elk schijfje gehalveerd
    • 250 g couscous
    • 1½ tl gemalen koriander
    • 1 tl kurkuma
    • snufje cayennepeper
    • 1½ tl boter
    • 600 ml kokend water
    • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 4 lente-uitjes, fijngesneden
    • 2 grote paprika's (1 rode en 1 gele), zaad verwijderd en fijngesneden
    • 1 grote courgette, geraspt
    • 150 g jonge spinazie
    • verse peterselie om te garneren
    • zout
    • Voor de marinade
    • fijngeraspte schil van 1 grote citroen
    • 4 el citroensap
    • 1 el olijfolie met knoflooksmaak
    • 1 verse rode of groene peper, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 1 sjalotje, fijngesneden
    • 6 zwarte peperkorrels, licht geplet
    • 1 laurierblaadje

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Extra tijd: 30min marineren  ›  Klaar in:55min 

    1. Verwarm de grill voor. Maak de marinade. Doe daarvoor geraspte citroenschil en -sap in een kom en voeg al roerend de olie toe. Voeg peper, sjalotje, peperkorrels en laurierblaadje toe.
    2. Bedek het rooster onder de grill met aluminiumfolie en smeer die lichtjes in met de marinade. Stop in elk sardientje 2 halve schijfjes citroen en verdeel de sardines over het rooster. Smeer er nog wat marinade op en laat vervolgens 2 minuten grillen.
    3. Draai de sardines voorzichtig om, besmeer ze opnieuw met de marinade en laat nog 2-3 minuten grillen tot het vel een beetje knapperig is en het vlees gemakkelijk loskomt. Leg de sardines meteen naast elkaar in een schotel en schenk de marinade erover, samen met wat achter is gebleven op het grillrooster. Rol elke sardine erdoor, zodat die goed is bedekt. Laat afkoelen, dek af en zet tenminste 30 minuten koel weg.
    4. Doe ondertussen de couscous in een kom en voeg koriander, kurkuma, cayennepeper, boter en zout naar smaak toe. Giet het kokende water erover en roer. Zet dan opzij om af te koelen.
    5. Haal de sardines circa 15 minuten voor het serveren uit de koelkast. Voeg de kikkererwten, lente-ui, paprika en courgette toe aan de couscous. Roer goed door elkaar zodat alles goed is gemengd en ga met een vork door de couscous om het wat los te maken.
    6. Verdeel de spinazieblaadjes over 4 borden en schep de couscous erop. Haal de sardines uit de marinade en leg op elk bord 2 visjes. Bestrooi met peterselie en serveer meteen.

    Pluspunten

    • Verse sardines zijn een uitstekende bron van vitamine B12 en het antioxidant selenium, en leveren ook redelijke hoeveelheden kalium. * • De vitamine C in de spinazie en paprika helpt bij de opname van het ijzer uit de sardines. * • Zodra de groenten zijn gesneden, verliezen ze vitaminen. Probeer groenten dus altijd net voor het serveren te bereiden, zoals dat wordt gedaan in dit recept.

    Een variatie

    • Maak een salade van gemarineerde forel en orzo, rijstvormige pasta. Meng voor de marinade de fijngeraspte schil van 1 grote citroen, 4 el citroensap, 1 el sinaasappelsap, 100 g sjalotjes, in schijfjes, 1 worteltje, in schijfjes, 1 laurierblaadje en 1 verse groene peper, zonder zaad en fijngesneden. Grill 4 forelfilets, zonder vel, à circa 150 g, 6-7 minuten. Draai ze eenmaal om en smeer ze in met marinade. Leg de filets op een schotel, begiet met de marinade en laat afkoelen. Dek af en zet koel weg. Kook ondertussen 250 g orzo 10-12 minuten in kokend water tot die al dente is, of volg de instructies op de verpakking. Laat uitlekken en afkoelen. Voeg circa 15 minuten voor het serveren 85 g jonge spinazie, 50 g rucola en 1 rode paprika, zonder zaad en in stukjes gesneden, aan de orzo toe en meng. Snijd de forel in stukken, meng met de marinade en 4 el fijngehakte peterselie en breng op smaak.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, ijzer, selenium * ✓✓ calcium, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren