Salade niçoise

    Salade niçoise

    8keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Nieuwe aardappelen zijn ideaal voor salades zoals deze klassieker, aangezien ze hun vorm goed behouden wanneer ze worden gemengd met andere ingrediënten. Serveer met sneetjes knapperig stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g nieuwe aardappels, geschrapt
    • 350 g sperziebonen, gehalveerd
    • 1 rode of gele paprika, zaad verwijderd en in dunne reepjes gesneden
    • 1 kleine venkelknol, in dunne schijfjes gesneden
    • 4 tonijnsteaks, 5 cm dik, circa 400 g in totaal
    • 1 tl extra vergine olijfolie
    • slablaadjes
    • 16 jonge pruimtomaten, gehalveerd
    • 3 hardgekookte eieren, in vieren gesneden
    • 12 zwarte olijven, zonder pit
    • handvol vers basilicumblad, gescheurd als het grote zijn
    • peper
    • Voor de ansjovisdressing
    • 1 blik ansjovisfilets, circa 50 g, uitgelekt
    • 1 klein knoflookteentje
    • 2 tl dijonmosterd
    • 1 el citroensap
    • 4 el extra vergine olijfolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Kook de aardappels 10-15 minuten in een pan met kokend water tot ze gaar zijn. Voeg de bonen 5 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Laat uitlekken en spoel af onder koud stromend water. Snijd de aardappels door, schep dan de aardappels en bonen in een kom. Voeg paprika en venkel toe.
    2. Maak de ansjovisdressing: doe 3 van de ansjovisfilets en gepelde knoflook in een keukenmachine en verwerk ze tot een puree. Voeg mosterd, citroensap en olie toe en verwerk tot een smeuïg mengsel ontstaat. U kunt de ansjovis en knoflook ook met stamper en vijzel tot een pasta mengen voor u de rest van de ingrediënten toevoegt. Giet de dressing over de groenten en meng.
    3. Smeer de tonijn in met de olie en breng op smaak met peper. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag of een geribbelde gietijzeren pan. Voeg de tonijn toe en bak die op een middelhoog vuur gedurende circa 4 minuten aan elke kant tot deze lichtbruin is. Laat niet te lang bakken, dan wordt de tonijn te droog.
    4. Leg op 4 borden een laag sla en verdeel het aardappelmengsel erover. Leg boven op elke portie een tonijnsteak. Schik de tomaten en partjes ei eromheen en bestrooi met de olijven en blaadjes basilicum. Werk af met de rest van de ansjovis door er 2 boven op elke portie te schikken.

    Variaties en tips

    • Vervang de venkel door 2-3 stengels bleekselderij. * • Laat de ansjovisgarnering weg en serveer de salade met knoflook-ansjoviscroutons. Leg 8 sneetjes stokbrood op een bakplaat en rooster ze onder de grill tot ze lichtbruin zijn aan beide kanten. Wrijf een kant in met een gesneden knoflookteentje, plet dan een ansjovisfilet boven op elk sneetje en spreid het gelijkmatig uit. Snijd de sneetjes in tweeën of in vieren en schik ze op de salade. * • Vervang de verse tonijn door 2 blikken tonijn in eigen nat, à circa 200 g, uitgelekt en in stukken verdeeld.

    Pluspunten

    • Verse tonijn bevat goede omega-3-vetzuren, die bloedklontering tegengaan en op die manier hartziekten kunnen helpen voorkomen en behandelen. Tonijn is ook een uitstekende bron van vitamine D en B12, en een nuttige bron van kalium. * • Venkel levert nuttige hoeveelheden bètacaroteen, foliumzuur en kalium, net zoals kankerbestrijdende bio-actieve stoffen. * • Sperziebonen zijn een goede bron van foliumzuur en voedingsvezels.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, selenium * ✓✓ B2, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren