Salade niçoise met rundvlees

    Salade niçoise met rundvlees

    6keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Aan deze hartige, Franse salade kunt u reepjes lendenbiefstuk en kleurige groenten toevoegen, overgoten met een pittige dressing van dijonmosterd. Serveer met een warm broodje om in de heerlijke sappen te dopen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 dikke, magere lendenbiefstuk, circa 350 g, zonder vet
    • grofgemalen zwarte peper
    • ¼ tl gedroogde Provençaalse kruiden, of naar wens
    • 500 g krielaardappeltjes, geschrapt
    • 200 g sperziebonen, schoongemaakt
    • 200 g gedopte tuinbonen, vers of uit de diepvries
    • 200 g kerstomaten, gehalveerd
    • 100 g gemengde groene en zwarte olijven, zonder pitten
    • 2 el fijngesneden vers bieslook
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • 100 g jonge spinazie
    • 1 krop bindsla, de blaadjes losgemaakt
    • Voor de mosterdvinaigrette
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 1 el rodewijnazijn
    • 2 tl dijonmosterd
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:30min 

    1. Dep de biefstuk droog met keukenpapier. Breng op smaak met de peper en de kruiden. Zet opzij.
    2. Doe de aardappels in een pan met kokend water en kook ze circa 10 minuten. Voeg sperziebonen en tuinbonen toe en kook nog 5 minuten tot alle groenten gaar zijn. Laat ze uitlekken in een zeef en spoel ze met koud water om ze een beetje af te koelen.
    3. Doe aardappels en bonen in een grote kom en voeg tomaten, olijven, bieslook en peterselie toe. Zet opzij.
    4. Verhit een geribbelde, gietijzeren pan of een braadpan met antiaanbaklaag. Braad de biefstuk 2½ minuut aan elke kant. Hij is dan saignant. Braad hem langer als u hem half doorbakken of doorbakken wilt. Neem de biefstuk uit de pan en leg hem op een bord. Laat 5 minuten afkoelen.
    5. Doe ondertussen de ingrediënten voor de vinaigrette in een afsluitbare pot, samen met 2 eetlepels water en breng op smaak met peper en zout. Schud goed.
    6. Snijd het vlees in plakjes van circa 5 mm dik en voeg die toe aan de groenten. Voeg ook eventuele sappen uit het vlees die zich hebben verzameld in het bord, toe aan de vinaigrette. Giet de vinaigrette over het vlees en de groenten en meng goed.
    7. Schik de blaadjes spinazie en de bindsla in een grote slakom of op een groot bord. Schep er de salade bovenop en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Bij deze salade is ook kalfs- of kippenvlees heel lekker. Vervang de lendenbiefstuk door 300 g dunne plakjes kalfsoester, 2-2½ minuut gebakken op een middelhoog vuur, of 300 g in blokjes gesneden gekookte kip. * • Vervang de tuinbonen door 2 avocado's, geschild, zonder pit en in blokjes gesneden.

    Pluspunten

    • Aardappels zijn een klassieke bron van zetmeelrijke koolhydraten. De bereidingswijze bepaalt in grote mate hoeveel voedingsvezels er worden geleverd. Zo bevatten nieuwe aardappels die worden bereid in de schil, eenderde meer voedingsvezels dan geschilde aardappels en blijven ook de voedingsstoffen net onder de schil bewaard. * • Tuinbonen passen goed bij rundvlees en leveren veel voedingsvezels. * • Peterselie is bekend als ademverfrisser, vooral wanneer het rauw wordt gegeten of na een gerecht met knoflook. Peterselie is ook voedzaam, en bovendien bevat het kruid veel foliumzuur, ijzer en vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacine, ijzer, zink * ✓✓ B2

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren