Salade van druiven en warme kool

In dit evenwichtige gerecht combineert u knapperige, even gekookte kool met fruit, walnoten en kruiden. Zo ontstaat met behulp van een paar heel ‘gewone’ ingrediënten een verfijnd bijgerecht. Eet u de salade liever als lunch of avondmaaltijd, serveer er dan gebakken aardappels bij.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 200 g gemengde sla, waaronder frisee
  • 3 el fijngesneden verse kruiden, bij voorkeur bieslook, dragon en peterselie
  • 1 el walnotenolie
  • 3 tl extra vergine olijfolie
  • 125 g knolselderij
  • 1 el citroensap
  • 1 nashipeer
  • 5 sjalotjes, fijngesneden
  • 200 g witte kool, fijngesneden
  • 4 el rodewijnazijn
  • 125 g witte druiven, zonder pit en gehalveerd
  • 125 g blauwe druiven, zonder pit en gehalveerd
  • 50 g walnoten, in stukjes
  • zout en peper

Bereidingswijze

Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 7min  ›  Klaar in:32min 

  1. Meng de sla en de kruiden in een kom. Voeg de walnotenolie en 2 theelepels van de olijfolie toe en meng goed. Schik de sla in een schotel of op 4 borden.
  2. Maak de knolselderij schoon en snijd hem in lucifers. Meng ze met het citroensap. Verwijder het klokhuis uit de nashipeer en snijd deze ook in lucifers. Meng ze door de knolselderij en het citroensap en verdeel over de sla.
  3. Verhit de resterende theelepel olijfolie in een grote braadpan. Voeg de sjalotjes toe en stoof ze gedurende 4-5 minuten tot ze lichtbruin zijn. Roer af en toe. Voeg de kool toe en roer nog 1 minuut. Schenk er vervolgens de azijn bij en laat 1 minuut koken tot de azijn voor de helft is verdampt. Breng op smaak en neem de pan van het vuur.
  4. Voeg de witte en blauwe druiven toe aan de warme koolsalade, samen met de walnoten. Schep de koolsalade over de sla en het knolselderijmengsel en serveer onmiddellijk.

Variaties en tips

• Vervang de nashipeer door een rijpe, maar stevige dessertpeer. * • Maak van de salade een lichte, vegetarische lunch of avondmaaltijd door 200 g gerookte tofu in blokjes toe te voegen met de witte kool. * • Voor een hoofdgerecht voegt u 200 g gerookte kip in beetgrote stukken toe, samen met de kool. Serveer met brood of aardappels.

Pluspunten

• Walnoten zijn gezond als u ze in beperkte hoeveelheden eet. Ze bevatten namelijk antioxiderende voedingsstoffen zoals selenium, zink, koper en vitamine E, die ons lichaam beschermen tegen celbeschadiging die kan leiden tot het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker. * • Kool behoort tot een familie van groenten die veel bioactieve stoffen bevatten die beschermt tegen borstkanker. Ze zijn ook een goede bron van vitamine C, en van alle groenten een van de beste bronnen van foliumzuur.

Bevat per portie

✓✓✓ C * ✓✓ E, foliumzuur * ✓ B1, B6, calcium, ijzer, kalium, koper

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties