Salade van gerookte kip en fruit

    Salade van gerookte kip en fruit

    4keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze salade van malse gerookte kip, witte en wilde rijst en verfrissende meloen en ananas is heerlijk voedzaam. De dressing is op basis van vruchtensap in plaats van olie, wat het caloriegehalte laag houdt. U kunt de salade het beste dezelfde dag nog eten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g witte en wilde rijst
    • 300 g gerookte kippenborst, zonder vel of bot, in blokjes van circa 2 cm gesneden
    • 250 g meloenvruchtvlees, zoals galiameloen; een deel uitgestoken tot bolletjes en de rest in blokjes gesneden
    • 250 g ananasvruchtvlees, in stukjes gesneden
    • fijngeraspte schil en sap van 1 grote sinaasappel
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • blaadjes Romeinse bindsla
    • 4 el fijngehakte verse dragon of peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:30min 

    1. Doe de rijst in een pan en voeg zoveel water toe dat de rijst 4 cm onder water staat. Breng het water aan de kook, temper het vuur en kook de rijst gaar in de op de verpakking vermelde tijd. Giet de rijst af door een vergiet en laat even afkoelen.
    2. Doe de afgekoelde rijst in een grote kom. Voeg kip, meloen en ananas toe en roer alles voorzichtig door.
    3. Voeg sinaasappelrasp en minimaal 3 el sinaasappelsap toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
    4. Schik de slabladeren in een schaal. Schep de salade hierop en strooi de kruiden erover. Serveer de salade meteen of zet hem afgedekt in de koelkast.

    Variaties en tips

    • Voeg voor meer voedingsvezels 1 geraspte wortel of 1 in dunne plakjes gesneden stengel bleekselderij toe. * • Vervang de rijst door Puy-linzen (kleine donkere linzen uit Frankrijk), een goede bron van B-vitaminen. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. * • Verse munt of venkel kan de dragon of peterselie vervangen. * • Probeer voor de afwisseling een salade van gerookte kalkoen en wilde rijst. Kook 200 g wilde rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst nadat deze is afgegoten afkoelen. Week intussen 125 g gedroogde rozijnen 20 minuten in kokend water; laat ze uitlekken en dep ze droog. Doe rijst en rozijnen in een grote kom. Voeg 350 g gerookte kalkoenborst toe, zonder vel of bot en in blokjes van 2 cm gesneden, en 2 Aziatische peren (nashiperen) of gewone peren, geschild en in blokjes gesneden. Strooi hier de fijngeraspte schil van 1 grote sinaasappel over en schud de kom voorzichtig om alles te mengen. Voeg tot slot 4 el fijngehakte verse dragon toe.

    Pluspunten

    • Rijst bevat samengestelde koolhydraten en weinig vet en is daardoor ideaal voor een gezond eetpatroon. * • Pers de sinaasappel pas vlak voordat u het sap aan de salade toevoegt, om de vitamine C te behouden. Vitamine C helpt om het ijzer uit het kippenvlees op te nemen. * • Deze salade bevat veel vitaminen; B-vitaminen in de rijst en vitamine C in de meloen en ananas. Het fruit levert ook voedingsvezels.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6 * ✓✓ C, niacine, koper * ✓ B1, foliumzuur, ijzer, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren