Linzensalade met gerookte makreel en een limoendressing

    Linzensalade met gerookte makreel en een limoendressing

    11keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Grote stukken gerookte makreel, takjes waterkers en dikke plakken sappige, zoete peer vormen een geweldige combinatie en passen uitstekend bij de nootachtige Puy-linzen in een limoen-honingdressing. Serveer met toastjes of volkorenbrood, dan hebt u een voorgerecht dat de smaakpapillen zeker zal prikkelen.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 150 g Puy-linzen
    • 150 g gerookte makreelfilet, zonder vel en in grote stukken verdeeld
    • 3 lente-uitjes, diagonaal in dunne plakjes gesneden
    • 85 g waterkers
    • 1 grote peer, bij voorkeur met rode schil, zonder klokhuis en in dikke plakken gesneden
    • Voor de limoendressing
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • geraspte schil en sap van 1 limoen
    • 1 tl dijonmosterd
    • 1 el vloeibare honing
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Doe de linzen in een steelpan, bedek ze met koud water en breng aan de kook. Temper dan het vuur en laat 15-20 minuten sudderen tot de linzen beetgaar zijn.
    2. Maak ondertussen de dressing. Doe olijfolie, limoenschil en -sap, mosterd en honing in een grote kom en voeg peper en zout naar wens toe. Klop goed om alles te mengen.
    3. Laat de linzen uitlekken en voeg ze aan de dressing toe. Meng goed om alles met de dressing te bedekken en voeg dan makreel en lente-ui toe.
    4. Verdeel de takjes waterkers en plakken peer over 6 borden. Schep het mengsel van linzen en makreel erover en serveer meteen.

    Een variatie

    • Voor een salade van gerookte forel en groene linzen met een frambozenvinaigrette, vervangt u de Puy-linzen door groene linzen en laat u ze 20-30 minuten koken. Vervang in de dressing limoenschil en limoensap door 2 eetlepels frambozenazijn. Vervang de gerookte makreel door grote stukken gerookte forel. Schep het linzenmengsel op een bedje van 85 g waterkers gemengd met 45 g blaadjes lollo rosso en garneer met 50 g frambozen.

    Pluspunten

    • Hoewel linzen ijzer bevatten, wordt dat mineraal slecht opgenomen door het lichaam. Door ingrediënten toe te voegen die rijk zijn aan vitamine C, bijvoorbeeld limoen en waterkers, kunt u de absorptie van ijzer aanzienlijk verbeteren. * • Vette vis, zoals makreel (zowel vers als gerookt) is rijk aan omega-3-vetzuren, een soort meervoudig onverzadigd vetzuur dat hartziekten en beroerten helpt voorkomen door ervoor te zorgen dat er minder snel bloedstolsels ontstaan. Omega-3-vetzuren kunnen ook artritis helpen voorkomen en bestrijden. * • Donkergroene bladgroenten, zoals waterkers, leveren verschillende vitaminen en mineralen, waaronder bètacaroteen, vitamine C en foliumzuur. Waterkers is ook een goede bron van calcium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, selenium * ✓✓ C, koper * ✓ A, B1, B6, niacine, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren