Salade van nieuwe aardappelen

    Salade van nieuwe aardappelen

    48keer bewaard
    30min


    40 personen hebben dit gemaakt

    Aardappelsalade met een romige dressing heeft altijd succes, maar deze versie, met komkommer, lente-uitjes en verse kruiden, wordt gegarandeerd het lievelingsgerecht van het hele gezin. Aardappels zitten boordevol gezondheid, vooral wanneer u de schil eraan laat. Deze salade is dan ook een voedzame aanvulling bij elke maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 900 g kleine nieuwe aardappels, geschrapt
    • 2 el droge witte vermout of droge witte wijn
    • scheutje wittewijnazijn, of naar wens
    • 1 knoflookteentje, fijngesneden
    • 3 el mayonaise
    • 5 el magere yoghurt
    • ½ grote stevige komkommer, in dobbelsteentjes gesneden
    • 75 g lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 3 el verse dille, fijngehakt
    • 1½ el verse dragon, fijngehakt
    • peper en zout
    • verse blaadjes dille en dragon om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:30min 

    1. Kook de aardappels in een pan met kokend water gedurende circa 10 minuten tot ze net gaar zijn. Laat ze uitlekken en doe ze weer in de pan. Zet ze op een laag vuur en schud er enkele minuten mee, zodat eventueel aanwezig vocht verdampt. Doe de aardappels in een kom en laat ze ongeveer 5 minuten afkoelen.
    2. Besprenkel de aardappels met de vermout of wijn en wijnazijn. Roer door de aardappels en laat die dan helemaal afkoelen.
    3. Meng ondertussen knoflook, mayonaise en yoghurt in een kleine kom tot een smeuïg mengsel.
    4. Als de aardappels zijn afgekoeld voegt u komkommer, lente-ui, dille en dragon toe. Schep het mayonaise-yoghurtmengsel erop en roer voorzichtig, zodat alles goed gemengd is. Serveer op kamertemperatuur of koud, gegarneerd met blaadjes dille en dragon.

    Variaties en tips voor aardappelsalades

    • Voor een salade van nieuwe aardappels met erwten en bonen voor 4-6 personen kookt u de aardappels 6 minuten. Voeg dan 75 g gedopte verse of diepvrieserwten, 75 g gedopte verse jonge of diepvriestuinbonen en 75 g fijngesneden sperziebonen toe. Laat 5 minuten koken, laat dan uitlekken en spoel alles onder koud stromend water. Dep de groenten droog met een schone theedoek, doe ze in een kom en besprenkel ze met 2 el droge witte vermout of droge witte wijn. Meng 1 kleine rode ui, fijngesneden, 2 fijngesneden knoflookteentjes, 2 el fijngehakte verse peterselie, 2 el milde Franse mosterd, 2 el extra vergine olijfolie en 1 el wittewijnazijn en breng op smaak. Giet de dressing over de groenten en meng. Eet de salade warm of koud. * • Maak een pittige aardappelsalade met ingemaakte komkommer en appel. Kook 600 g aardappels, geschild en in schijven gesneden, 10 minuten in kokend water tot ze net gaar zijn. Laat ze uitlekken en doe ze weer in de pan. Besprenkel met 2 el droge witte vermout of droge witte wijn en verhit ze 1-2 minuten op een laag vuur, zodat de alcohol verdampt. Laat circa 10 minuten afkoelen, of tot u ze kunt vasthouden, snijd ze dan in grote stukken en doe ze in een kom. Voeg 50 g ingemaakte komkommer, 5 lente-uitjes, in dunne schijfjes gesneden, 1 kleine appel, fijngesneden, en 1 fijngesneden stengel bleekselderij toe en meng voorzichtig. Warm 1 el vloeibare honing op tot die stroperig is en meng de honing met 4 el ciderazijn en 1 tl milde Franse mosterd. Voeg de dressing met 3 el zure room toe aan de salade. Dek af en zet koel weg. Garneer voor het serveren met 2 kleine gekookte rode bieten (niet ingelegd in azijn), in blokjes gesneden.

    Pluspunten

    • Door verse kruiden te gebruiken in een salade hebt u minder zout nodig bij de bereiding. Uw smaakzin raakt gewend aan zout, zodat u er steeds meer van gaat eten. Als u de hoeveelheid zout stilaan afbouwt, worden de zoutreceptoren op de tong gevoeliger voor zout en hebt u minder behoefte aan zout. Dat proces duurt circa 4 weken. * • Maagkrampen, winderigheid en oprispingen worden door kruidengenezers veelal met dille verlicht.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, niacine * ✓✓ foliumzuur, kalium * ✓ koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    1

    Heerlijk! Ik ben dol op nieuwe aardappelen en in dit recept smaken ze echt heel goed. - 01 jul 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren