Salade van risi bisi met ham
1 / 1 Foto van:  Lidy Nooij
Blader

Salade van risi bisi met ham

Dit voedzame rijstgerecht met erwten, in combinatie met een salade vol knapperige groenten, magere ham en veel verse kruiden, kunt u serveren als volwaardige maaltijd. Het is een verfrissend en smakelijk gerecht, ideaal om 's zomers in de tuin te eten of om mee te nemen wanneer u gaat picknicken op een ... meer

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 6 

  • 350 g gemengde basmatirijst en wilde rijst
  • 600 ml kokend water
  • 150 g doperwten uit de diepvries
  • 200 g magere gekookte ham, zonder vet en in reepjes gesneden
  • 3 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
  • 1 rode ui, in schijfjes gesneden
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • 2 el fijngehakte verse munt
  • 1 stronkje witlof, de blaadjes losgemaakt
  • 100 g radicchio, in kleine stukken gescheurd
  • peper en zout
  • Voor de verse sinaasappeldressing
  • 6 el sinaasappelsap
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 2 tl dijonmosterd

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

  1. Doe de rijst in een pan en giet er kokend water op. Breng opnieuw aan de kook en temper het vuur. Dek af en laat circa 15 minuten koken tot de rijst gaar is en al het water is opgenomen, of volg de instructies op de verpakking. Doe de rijst in een grote kom en roer er de diepvrieserwten door. Laat daarna afkoelen.
  2. Voeg ham, bleekselderij, ui, peterselie en munt toe en meng goed. Meng alle ingrediënten van de dressing, voeg ze toe aan de kom en meng tot alle ingrediënten van de salade zijn bedekt. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Houd enkele blaadjes witlof apart om te garneren en snijd de rest fijn. Serveer de rijstsalade en het fijngesneden witlof en de gescheurde radicchio op borden, gegarneerd met de hele blaadjes witlof die u apart hebt gehouden.

Variaties en tips

• Voor een salade van risi bisi met zoete maïs kookt u 250 g volkorenrijst 35 minuten in tweemaal zoveel kokende groentebouillon gaar. Laat indien nodig uitlekken en zet opzij. Verhit 2 theelepels extra vergine olijfolie in een steelpan en bak 1 rode paprika, zaad verwijderd en fijngesneden, 4 minuten op een hoog vuur tot hij begint aan te branden. Laat afkoelen. Kook 100 g sperziebonen, fijngesneden, 4 minuten in kokend water. Laat uitlekken en spoel onder koud water. Snijd 6 lente-uitjes fijn en vermeng ze in een kom met rijst, rode paprika en sperziebonen. Voeg een blik zoete maïs toe, circa 200 g, en een blik kidneybonen, circa 400 g, beiden uitgelekt en gespoeld. Meng 2 eetlepels balsamico, 2 eetlepels extra vergine olijfolie, 2 theelepels grove mosterd, ½ theelepel vloeibare honing en breng op smaak met peper en zout. Voeg de dressing toe aan de salade, samen met 3 eetlepels fijngehakte peterselie, en meng goed.

Pluspunten

• Radicchio is familie van witlof en heeft stevoge donkerrode en witte bladeren. Het rode pigment dankt de groente aan het bètacaroteen. Het bevat ook nog andere kankerbestrijdende bio-actieve stoffen. * • Door sinaasappelsap te gebruiken als basis voor de dressing in plaats van azijn, hebt u minder olie nodig. Daardoor verhoogt ook de hoeveelheid vitamine C in het gerecht. * • De combinatie van magere ham, rijst en erwten levert bijna de helft van de ADH eiwitten voor een volwassen vrouw.

Bevat per portie

✓✓✓ B1, B6, B12, E * ✓✓ C, foliumzuur * ✓ ijzer, kalium, zink

Meer recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren
Wat vond je van het recept?
Plaats een foto vanaf je mobiel

Meer receptencollecties