Salade van spek en tuinbonen

    Salade van spek en tuinbonen

    3keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze heerlijke warme salade vol uitgesproken smaak is ideaal als lunch of avondmaaltijd. Serveer hem met bijvoorbeeld knapperige bruine broodjes of met nieuwe aardappels. Gebruik liefst lichtgerookt spek; dit bevat minder zout dan de meeste andere soorten gerookt spek.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 200 g mager gerookt spek, in grote stukken gesneden
    • 1 grote, rode paprika, zaad verwijderd en in reepjes gesneden
    • 2 rode uien, in partjes gesneden
    • 2 sneetjes brood
    • 400 g diepvriestuinbonen, ontdooid
    • 2 stevige kropjes radicchiosla, in stukken gesneden
    • fijngehakte, verse bladpeterselie om te garneren (desgewenst)
    • Voor de pikante dressing
    • 4 el mayonaise
    • 2 tl worcestersaus
    • 1 el dijonmosterd
    • flinke snuf fijne suiker
    • 3-4 el melk
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de grill voor als u het brood niet in een broodrooster roostert. Maak de dressing door mayonaise, worcestersaus, dijonmosterd en suiker te mengen. Voeg zoveel melk toe dat een vloeibare saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout en zet weg.
    2. Verhit de zonnebloemolie in een grote steelpan. Voeg spek, rode paprika en uien toe en laat gedurende 4 minuten al roerend op een hoog vuur bakken tot de uien zacht zijn.
    3. Rooster ondertussen het brood onder de grill of in de broodrooster. Snijd het daarna in blokjes en zet ze zolang even weg.
    4. Voeg de tuinbonen bij het spekmengsel en voeg nog 1 el water toe. Verhit tot alles sist, dek de pan dan af en laat nog 4 minuten bakken.
    5. Schik de stukken radicchio boven op het bonenmengsel. Dek de pan opnieuw af en laat nog 3 minuten bakken tot de radicchio slap wordt, maar nog wel zijn vorm behoudt.
    6. Schep de salade in diepe kommen en besprenkel met de dressing. Strooi er de geroosterde stukjes brood en de fijngehakte peterselie over en serveer.

    Een variatie

    • Als u geen radicchio kunt krijgen, kunt u ook 300 g witlof gebruiken. Maak daarbij dan een sinaasappel-honingdressing door de geraspte schil van ½ sinaasappel te mengen met 4 el sinaasappelsap, 1 el citroensap, 1 el honing, 2 el olijfolie, extra vergine, en 1 tl balsamico. Breng op smaak. Verwijder de schil en de witte kern van 2 sinaasappels en maak het vruchtvlees los van de vliezen. Bak spek, paprika en ui zoals in het hoofdrecept, maar voeg er dan 350 g diepvrieserwten aan toe in plaats van tuinbonen. Laat 4 minuten bakken. Voeg dan het witlof in stukken gesneden toe en laat nog 2 minuten bakken. Meng met de sinaasappelpartjes, de dressing en 50 g waterkers. Strooi er nog 50 g geroosterde pecannoten over en serveer warm.

    Pluspunt

    • Tuinbonen zijn een goede bron van oplosbare voedingsvezels en 1 portie van dit gerecht levert ongeveer een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Tuinbonen bevatten ook veel fosfor, koper en de flavonoïde quercetine, wat hartziekten helpt voorkomen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, foliumzuur * ✓✓ A, B1, B2, B6, zink * ✓ ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren