Salade van tarwe en maïs

    Salade van tarwe en maïs

    2keer bewaard
    50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Tarwekorrels hebben een uitgesproken zoete, nootachtige smaak en een vrij stevige structuur. In dit gerecht mengt u ze met gegrilde verse maïs, geroosterde walnoten en knapperige groenten in een geurige sinaasappeldressing, zodat een voedzame salade ontstaat die een evenwichtige hoofdmaaltijd vormt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g voorgekookte tarwekorrels
    • 1 laurierblaadje
    • 2 maïskolven
    • ½ el zonnebloemolie
    • 75 g walnoten, gebroken
    • 1 rode paprika, zaad verwijderd en in blokjes gesneden
    • 125 g champignons, in plakjes gesneden
    • ½ komkommer, in stukjes gesneden
    • 1 el fijngehakte verse munt
    • 1 ei, hardgekookt en in plakken gesneden
    • takjes verse munt om te garneren
    • Voor de walnoten-sinaasappeldressing
    • 1 tl dijonmosterd
    • ½ tl fijngeraspte sinaasappelschil
    • 1 el sinaasappelsap
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 el walnotenolie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:50min 

    1. Doe 900 ml water in een pan en breng aan de kook. Voeg de tarwekorrels en het laurierblaadje toe. Laat 15-20 minuten sudderen tot de tarwekorrels gaar zijn en alle vloeistof is geabsorbeerd. Verwijder het laurierblaadje en doe de tarwekorrels in een kom.
    2. Terwijl de tarwekorrels koken, verwarmt u de grill voor. Smeer de maïskolven in met zonnebloemolie en leg ze op het rooster onder de grill. Laat ze circa 10 minuten grillen ze gaar zijn en hier en daar lichtjes verbrand. Draai ze regelmatig om. Zet opzij om ze een beetje te laten afkoelen.
    3. Spreid ondertussen de walnoten uit in een braadschotel. Zet ze onder de grill en laat ze 2-3 minuten grillen tot ze lichtjes zijn geroosterd. Draai de noten regelmatig om en houd ze goed in de gaten, want ze branden gemakkelijk aan. Zet opzij.
    4. Als de maïs voldoende is afgekoeld, snijdt u de korrels met een scherp mes van de kolven. Voeg ze aan de tarwekorrels toe.
    5. Maak de dressing. Meng daarvoor mosterd, sinaasappelschil en sinaasappelsap, zonnebloemolie en walnotenolie. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
    6. Besprenkel de warme tarwekorrels en de maïs met de dressing en meng goed. Laat helemaal afkoelen.
    7. Voeg rode paprika, champignons, komkommer, munt en geroosterde walnoten aan het tarwemengsel toe en meng goed. Proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Serveer op kamertemperatuur, gegarneerd met plakjes hardgekookt ei en takjes munt.

    Pluspunten

    • Tarwekorrels zijn een uitstekende bron van B-vitaminen en vitamine E. Ze zijn ook een redelijke bron van essentiële mineralen zoals ijzer, selenium en zink. * • Meervoudig onverzadigde oliën, zoals zonnebloemolie, bevatten veel vitamine E die voorkomt dat de kwaliteit van de olie achteruit gaat. In ons lichaam helpt vitamine E de celmembranen te beschermen tegen beschadiging door vrije radicalen. * • Walnoten staan erom bekend redelijke hoeveelheden vitamine E, verschillende B-vitaminen en kalium te leveren.

    Variaties en tips

    • Als u geen voorgekookte tarwekorrels kunt vinden, laat dan gewone tarwekorrels 3-4 uur of een nacht weken in koud water. Laat ze uitlekken en spoel ze af. Doe ze dan in een pan met 1,4 liter koud water. Breng aan de kook en laat 1½ uur sudderen tot de tarwe gaar is en het water is geabsorbeerd. Roer af en toe. * • Voor een salade van gerst en eieren verhit u 2 theelepels zonnebloemolie in een grote pan. Voeg 300 g parelgerst en 1 uitgeperst teentje knoflook toe en laat circa 1 minuut zachtjes bakken. Voeg een laurierblaadje en 1,2 liter kokende groentebouillon toe. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 35-40 minuten sudderen tot de gerst gaar is. Giet het teveel aan bouillon weg, doe de parelgerst in een kom en laat afkoelen. Voeg 175 g broccoliroosjes, 175 g bloemkoolroosjes, 1 gele paprika, zaad verwijderd en in repen gesneden, en een bosje fijngesneden lente-ui toe. Meng voor de dressing 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 theelepel geroosterde sesamolie, 2 theelepels sherryazijn, 2 theelepels lichte sojasaus, het sap van een stuk verse gember van 2,5 cm en peper naar wens. Besprenkel hiermee de salade. Voeg 50 g geroosterde zonnebloempitten en 15 g geroosterd sesamzaad toe en meng goed. Snij 4 hardgekookte eieren in partjes en voeg ze vlak voor het serveren op kamertemperatuur toe.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, koper * ✓✓ B1, E, niacine, ijzer * ✓ B2, B6, foliumzuur, calcium, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren