Sardijnse ravioli met aardappelen

    Sardijnse ravioli met aardappelen

    5keer bewaard
    2uur10min


    Maak dit als eerste!

    Aardappelpuree, vermengd met cottage cheese en Parmezaanse kaas en op smaak gebracht met knoflook en kruiden, is de ideale vulling voor ravioli. Er wordt slechts een kleine hoeveelheid extra vergine olijfolie gebruikt en die wordt pas op het allerlaatst toegevoegd, zodat er niets van de smaak verloren gaat.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 500 g aardappel, geschild, gekookt en fijngeprakt
    • 3 el cottage cheese, door een zeef gedrukt
    • 5 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 2 el fijngesneden peterselie
    • 4 tl grof gesneden verse tijm
    • 4 el vers geraspte Parmezaanse kaas
    • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 ei, geklutst
    • 450 g rijpe tomaten, in blokjes gesneden, of 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g, uitgelekt
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • Voor het pastadeeg
    • 450 g bloem
    • 4 eieren, geklutst
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:2uur10min 

    1. Maak eerst het pastadeeg. Doe de bloem in een kom, voeg een snufje zout toe en maak in het midden een kuiltje. Voeg eieren en olie toe. Meng voorzichtig met een vork, daarna met uw handen. Voeg 1-2 eetlepels water toe om een stevig deeg te vormen. Kneed 5-10 minuten. Doe het in een plastic zak en laat 1 uur op kamertemperatuur rusten.
    2. Meng de geprakte aardappels met cottage cheese, lente-uitjes, peterselie en de helft van de tijm, Parmezaanse kaas en knoflook. Breng op smaak en voeg het ei toe.
    3. Verdeel het deeg in vier porties. Doe 3 porties weer in de zak terwijl u de eerste portie heel dun uitrolt tot een rechthoek van circa 20×50 cm. Dek af en rol een tweede portie op dezelfde manier uit.
    4. Schep met een theelepel hoopjes vulling op één deegvel op 5 cm afstand van elkaar. Maak 7 rijen van 3 hoopjes. Besmeer het deeg tussen de hoopjes met water en leg het tweede vel pasta erop. Druk het deeg samen tussen de hoopjes vulling en snijd het daar door met een scherp mes. Maak de stukken ravioli los van elkaar en leg ze op een lichtbebloemde bakplaat. Herhaal dit vervolgens met de rest van de pasta en vulling.
    5. Als u de raviolikussentjes enige tijd wilt bewaren, bestrooi ze dan met bloem en bedek ze losjes met keukenfolie. Leg ze in de koelkast. Bereid ze wel binnen 24 uur of bewaar ze in de diepvries.
    6. Verhit de tomaten langzaam in een steelpan op een laag vuur en breng op smaak. Kook de ravioli in een grote pan kokend water in ong. 3 minuten gaar. Laat goed uitlekken.
    7. Verdeel de ravioli over warme borden en schep er de warme tomaten over, samen met de rest van de knoflook, de tijm en de Parmezaanse kaas. Besprenkel met olijfolie en serveer.

    Variaties en tips

    • U kunt ook ravioli maken van lasagnebladen. Kook 250 g lasagne 3 minuten in kokend water (steeds een paar bladen tegelijk), of volg de instructies op de verpakking. Spoel ze onder koud water af en laat uitlekken. Schep de vulling op een helft van een lasagneblad en vouw het dicht. Leg het in een ingevette ovenschotel. Herhaal dit met de rest van de lasagne en de vulling. Verhit de tomaten met de rest van de knoflook en de tijm, en de olijfolie. Giet dit mengsel over de pasta en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas. Bak de ravioli 10 minuten op 200°C/gasstand 6 tot ze kokendheet zijn. * • U kunt de ravioli vooraf koken, laten afkoelen en indien nodig koel wegleggen. Voeg de tomaten, de olie en de rest van de knoflook, de tijm en de Parmezaanse kaas net voor het serveren toe en warm 5 minuten opnieuw op in een voorverwarmde oven op 200°C/gasstand 6. De bovenlaag moet goudbruin zijn.

    Pluspunten

    • Door een zacht smakende kaas, zoals cottage cheese, te mengen met Parmezaan, versterkt u de smaak aanzienlijk zonder de hoeveelheid vet te verhogen. * • Het is al tientallen jaren bekend dat aardappels zeer voedzaam zijn. Ze zijn over het algemeen vrij gemakkelijk verkrijgbaar. Er wordt dan ook aanbevolen regelmatig aardappels te eten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ B1, C, E, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, selenium * ✓ A, B2, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren