Schelvis met peterseliesaus

    Schelvis met peterseliesaus

    9keer bewaard
    50min


    15 personen hebben dit gemaakt

    Dit eenvoudige hoofdgerecht met verse vis en peterselie is een absolute topper. Serveer er aardappelpuree gemengd met prei en courgette bij en een salade, zo hebt u een vullende maaltijd waar het hele gezin dol op zal zijn.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 schelvisfilets, à circa 150 g
    • 20 g verse takjes peterselie
    • 1 kleine ui, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 worteltje, in dunne schijfjes gesneden
    • 6 zwarte peperkorrels
    • 300 ml halfvolle melk
    • 750 g aardappels, geschild en in stukken gesneden
    • 1 grote prei, in dunne schijfjes gesneden
    • 2 courgettes, in dunne reepjes gesneden
    • 25 g boter
    • 25 g bloem
    • fijngeraspte schil en sap van ½ citroen
    • peper en zout
    • fijngehakte peterselie om te garneren
    • partjes citroen om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:50min 

    1. Leg de vis in een grote braadpan. Scheur de blaadjes van de takjes peterselie en voeg de stengels toe aan de pan, samen met ui, wortel, peperkorrels en melk. Breng net aan de kook, dek af en laat 5 minuten heel zachtjes sudderen. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten rusten.
    2. Doe ondertussen de aardappels in een pan, bedek ze met kokend water en laat ze 15 minuten koken tot ze gaar zijn. Voeg circa 5 minuten voor het einde van de kooktijd de witte delen van de prei aan de aardappels toe. Zet dan een vergiet boven op de pan en stoom de courgettes en de groene delen van de prei boven de aardappels.
    3. Schep de vis op een bord en verwijder het vel. Houd de vis warm. Zeef de kookvloeistof en bewaar deze.
    4. Laat de boter smelten in een middelgrote steelpan, voeg de bloem toe en laat 1 minuut bakken. Voeg langzaam de kookvloeistof toe en breng aan de kook. Roer tot de saus dik en smeuïg is. Hak de blaadjes peterselie fijn en voeg ze samen met de citroenschil toe aan de saus. Breng op smaak met zout en peper en houd warm.
    5. Laat de aardappels en de witte delen van de prei uitlekken, pureer met het citroensap en breng op smaak. Voeg de groene prei en courgette toe. Leg de vis op borden en schep de saus erover. Garneer met peterselie en serveer met puree en partjes citroen.

    Variaties en tips

    • Maak een gratin van schelvis en spinazie. Kook de vis en de aardappels zoals in het hoofdrecept. Snijd de tomaten in plakken en schik ze in een vuurvaste schotel van 1,7 liter. Stoom 275 g blaadjes spinazie tot ze slap zijn, knijp ze droog en besprenkel met 1 eetlepel citroensap. Verdeel ze over de tomaten en schik de vis erop. Schenk de peterseliesaus erover en verdeel de aardappelpuree erover. Bestrooi met 3 eetlepels geraspte cheddar en laat 5 minuten grillen tot de kaas goudbruin is. * • Gebruik gerookte schelvis of verse kabeljauwfilet in plaats van schelvis.

    Pluspunten

    • Courgettes bevatten niacine en vitamine B6. Het is de zachte schil die de grootste hoeveelheid van die voedingsstoffen bevat. * • Peterselie werd bij de Grieken gebruikt wegens zijn geneeskrachtige eigenschappen, terwijl de Romeinen het als kruid gebruikten en in onze streken introduceerden. Peterselie is rijk aan voedingsstoffen, vooral vitamine C. Slechts een theelepel fijngehakte peterselie levert een waardevol deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B1, B6, B12, C, niacine, selenium * ✓✓ foliumzuur, ijzer, kalium * ✓ B2, E, calcium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren