Noedelsalade met varkenshaas en sesam

    Noedelsalade met varkenshaas en sesam

    11keer bewaard
    30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Met de typisch Chinese smaken van gember, sesamzaad, sojasaus en rijstazijn vormt deze salade een overheerlijke lunch of avondmaaltijd. Bovendien is de salade heel voedzaam omdat de meeste groenten rauw worden gebruikt. Voor het mooiste resultaat snijdt u de paprika, het worteltje en de lente-uitjes even dik als de noedels.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g varkensfilet (varkenshaas)
    • 2 tl verse gember, geraspt
    • 1 flinke knoflookteen, fijngesneden
    • 1½ tl geroosterde sesamolie
    • 3 el lichte sojasaus
    • 2 el droge sherry
    • 2 tl rijstazijn
    • 225 g fijne Chinese eiernoedels
    • 1 rode paprika, zaad verwijderd en in reepjes gesneden
    • 1 flinke wortel, in reepjes gesneden
    • 6 lente-uitjes, in reepjes gesneden
    • 250 g taugé
    • 150 g peultjes
    • 2 el sesamzaad
    • 1 el zonnebloemolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwijder al het zichtbare vet van het varkensvlees. Snijd het vlees in schijven van circa 5 cm en snijd elke schijf in dunne reepjes.
    2. Meng gember, knoflook, sesamolie, sojasaus, sherry en azijn in een kom. Voeg de reepjes vlees toe en meng goed. Laat in de marinade liggen terwijl u de andere ingrediënten bereidt.
    3. Doe de noedels in een grote kom en giet er voldoende kokend water over zodat ze onderstaan. Laat ze ongeveer 4 minuten weken tot ze zacht zijn, of volg de instructies op de verpakking. Laat ze goed uitlekken en doe ze weer in de kom. Voeg de paprika, worteltje, lente-uitjes en taugé toe.
    4. Doe de peultjes in een pan met kokend water en laat ze circa 1 minuut koken tot ze net gaar, maar nog knapperig zijn. Laat ze uitlekken en spoel ze onder koud stromend water. Voeg de peultjes toe aan het mengsel van noedels en groenten en meng. Zet opzij.
    5. Rooster het sesamzaad in een grote braadpan op middelhoog vuur gedurende 1-2 minuten tot het goudbruin is. Roer voortdurend. Leg het zaad daarna op een stuk keukenpapier. Verhit de zonnebloemolie in de braadpan, verhoog het vuur een beetje en voeg het varkensvlees met marinade toe. Roerbak 4-5 minuten tot het vlees gaar is.
    6. Voeg de reepjes varkensvlees en bakvloeistoffen toe aan het mengsel van noedels en groenten en roer voorzichtig. Verdeel het mengsel over 4 diepe kommen, bestrooi met het geroosterde sesamzaad en serveer.

    Pluspunten

    • In het verleden had varkensvlees de reputatie nogal veel vet te bevatten, maar dat is niet langer zo. De laatste 20 jaar wordt er op verzoek van de consument magerder varkensvlees geproduceerd. Varkensvlees bevat nu veel minder vet en meer ‘goede’ meervoudig onverzadigde vetzuren. Het gemiddelde vetgehalte van varkensvlees bedraagt minder dan 3%, dat is vergelijkbaar met het vetgehalte van kipfilet. * • De groenten in dit gerecht leveren verschillende voedingsstoffen, vooral vitamine C en bètacaroteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacine * ✓✓ B2, foliumzuur, ijzer, koper, zink * ✓ kalium, selenium

    Een variatie

    • Voor een sesam-rijstnoedelsalade met varkenshaas gebruikt u 250 g rijstnoedels in plaats van eiernoedels. Laat weken zoals in het hoofdrecept en meng met rode paprika, wortel en lente-ui (laat taugé en peultjes weg). Bewaar de bladeren van een kleine paksoi. Snijd de stengels in schijven van 1 cm. Laat het vlees uitlekken en bewaar de marinade. Verhit 1 el extra vergine olijfolie in een braadpan en roerbak het vlees met 125 g jonge maïskolfjes, overlangs doorgesneden, gedurende 1½ minuut. Voeg de bladeren en stengels van de paksoi toe en roerbak 1 minuut tot de bladeren slap worden en het vlees gaar is. Schep het mengsel bij de noedels en de groenten. Verhit de marinade in de braadpan, giet die over de salade en meng goed.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren