Shabu shabu met rundvlees

    Shabu shabu met rundvlees

    7keer bewaard
    1uur30min


    11 personen hebben dit gemaakt

    Dit Japans eenpansgerecht is ideaal voor een gezellige maaltijd met vrienden, maar ook eenvoudig genoeg voor een doordeweekse maaltijd. Vlees en groenten worden kort gekookt in bouillon die aan het einde van de maaltijd als soep wordt geserveerd, zodat u de maximale hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g magere lendenbiefstuk, zonder vet
    • een stuk witte radijs (zoals daikonradijs) van 10 cm, of rettich
    • 200 g shiitake paddenstoelen of kastanjechampignons, in schijfjes gesneden
    • 200 g paksoi, in schijfjes gesneden
    • 8 lente-uitjes, fijngesneden
    • 200 g taugé
    • 300 g fijne Chinese mie
    • 1 tl sesamolie
    • 1,2 l groentebouillon
    • 2 el vissaus
    • Voor de chilidipsaus
    • 8 el shoyu (Japanse sojasaus)
    • 2 el citroensap
    • 2 el chilisaus, of naar wens
    • 2 lente-uitjes, fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Pak het rundvlees in plasticfolie in en leg het 50 minuten in de diepvries, of tot het gedeeltelijk is bevroren.
    2. Schil ondertussen de witte radijs en snijd hem in dunne plakken. Snijd er vervolgens ruiten of driehoeken van circa 2,5 cm van. Verdeel deze samen met de paddenstoelen of champignons, paksoi, lente-uitjes en taugé over vier borden. Dek ze af met plasticfolie en zet koel weg tot het serveren.
    3. Kook de mie 3 minuten in een pan met kokend water of kook of week ze volgens de instructies op de verpakking. Laat uitlekken en meng met de sesamolie en schep op de borden.
    4. Neem het vlees uit de diepvries en snijd het tegen de structuur in in flinterdunne plakjes. Schik de plakjes op de borden naast de groenten. Dek de borden weer af en zet ze koel weg tot u ze serveert. Meng de ingrediënten voor de dipsaus en verdeel de saus over 4 kleine kommetjes. Zet ze opzij.
    5. Verhit voor het serveren de bouillon tot hij kookt. Voeg dan de vissaus toe. Giet de vloeistof in een fonduepan of stenen pot die boven een rechaud wordt gezet, zodat de vloeistof blijft koken. Zet de pot in het midden van de tafel. Laat iedereen enkele schijfjes champignons, radijs, lente-uitjes, taugé en plakjes vlees in de bouillon doen en kook ze 30-60 seconden. Laat uw gasten dan een beetje paksoi en mie toevoegen en laat alles nog 30 seconden koken. Haal de mie, het vlees en de groenten vervolgens met een schuimspaan uit de bouillon en schep ze in aparte kommen. Ze kunnen worden gedoopt in de dipsaus.
    6. Ga zo door tot alle ingrediënten zijn gekookt. Schep de bouillon daarna in de kommen. Breng op smaak met de rest van de dipsaus en drink op als soep.

    Pluspunten

    • Paksoi is een groene oosterse kool en een goede bron van vitamine C. De hoeveelheid die in dit gerecht wordt gebruikt, levert per portie 31% van de ADH vitamine C voor een volwassen vrouw.

    Variaties en tips

    • Voor een Japanse kipfondue gebruikt u kipfilet, in dunne plakken gesneden, in plaats van rundvlees. Laat de kip 1 minuut koken voor u de groenten toevoegt. * • Voor een iets mildere dipsaus mengt u 3 eetlepels mirin (een zoete Japanse rijstwijn) met 3 eetlepels citroensap, 120 ml rijstazijn en 4 eetlepels shoyu.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B2, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine * ✓✓ selenium * ✓ A

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren