Sinaasappel-amandelcake

    Sinaasappel-amandelcake

    47keer bewaard
    2uur


    48 personen hebben dit gemaakt

    Sinaasappels op laag vuur laten koken tot ze zacht zijn, fijnhakken en vermengen met gemalen amandelen… Zo gaat u te werk bij deze klassieke, Spaanse cake die luchtig en smeuïg is en heerlijk fris smaakt.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 2 sinaasappels, circa 275 g in totaal, goed gewassen en in grove stukken gesneden (met schil)
    • 5 eieren, gescheiden
    • 200 g basterdsuiker
    • 225 g gemalen amandelen
    • 2 el amandelschilfers
    • gezeefd poedersuiker om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Doe de stukken sinaasappel in een steelpan en verwijder pitten. Voeg 1 eetlepel water toe, dek de pan af en laat 30 minuten zachtjes koken tot de sinaasappels zacht zijn en het teveel aan vocht is verdampt. Laat afkoelen.
    2. Verwarm de oven voor op 180°C/gasstand 4. Bedek de bodem en de wanden van een springvorm met een diameter van 23 cm met bakpapier. Hak de sinaasappels fijn in een keukenmachine, met een mixer of met een groot mes.
    3. Doe het eiwit in een grote kom en klop stijf. Klop er langzaam de helft van de basterdsuiker door en klop dan nog 1 minuut.
    4. Klop de eierdooiers met de rest van de basterdsuiker in een andere kom gedurende 2-3 minuten tot een bleek, dik mengsel. Klop er vervolgens de fijngehakte sinaasappel door en voeg ook de gemalen amandelen toe.
    5. Voeg 3 eetlepels van het eiwit toe aan de eierdooiers en roer. Voeg dan de rest van het eiwit toe met een grote metalen lepel en meng goed. Schep het mengsel in de springvorm en strijk het glad. Bestrooi met de amandelschilfers.
    6. Bak de cake 50-55 minuten tot hij goudbruin is en een vleespen die u in het midden steekt, er schoon weer uit komt. Controleer de cake even na 20 en na 30 minuten en bedek hem eventueel met folie als hij te bruin wordt.
    7. Laat de cake afkoelen in de vorm, haal hem er dan uit, haal het bakpapier eraf en leg hem op een serveerschotel. Bestrooi met poedersuiker voor het serveren. U kunt de cake tot 2 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Door hele sinaasappels te gebruiken, bevat deze taart veel voedingsvezels en vitamine C. Studies hebben een verband aangetoond tussen de opname van vitamine C en de geestelijke vermogens van oudere mensen. * • Aangezien deze cake zonder bloem wordt gemaakt, is hij geschikt voor mensen die een glutenvrij of tarwevrij dieet volgen.

    Variaties en tips

    • In plaats van alleen gemalen amandelen te gebruiken, kunt u ook 100 g gemalen amandelen mengen met 100 g tarwegriesmeel. De cake zal dan droger zijn, besprenkel hem daarom met 2-3 el Grand Marnier, Amaretto, tequila of sinaasappelsap in plaats van hem te bestrooien met poedersuiker. Deze cake smaakt ook heerlijk als u er een mengsel van 150 ml slagroom en 150 g kwark bij serveert. * • U kunt een van de sinaasappelen vervangen door een citroen en de bovenkant garneren met dunne reepjes gekonfijte citrusschillen in plaats van met amandelschilfers.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12, C * ✓ A, B1, B2, foliumzuur, calcium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (6)

    van
    5

    Heerlijk recept! Lekkere en bijzondere smaak. Het enige lastige was het vermalen van de amandelen. Bij het vermalen (door staafmixer) werd een soort pasta. Handig om dit in kleine hoeveelheden de vermalen. - 11 feb 2012

    van
    1

    Superlekker!! - 07 sep 2014

    marja593
    van
    1

    Een superlekkere cake! Een recept om te bewaren en vaker te maken! Zo lekker sappig van smaak! Een tip voor Jules: Je moet de amandelen pulsen of je kunt ze gemalen kopen! Op de markt bij de notenkraam bijvoorbeeld! - 06 aug 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren