Smakelijke kalkoenbouillon

    Smakelijke kalkoenbouillon

    2keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Terwijl de citroenschil en de peterselie deze lichte groentesoep met kalkoen meer smaak geven, zorgen de kleurrijke worteltjes, bleekselderij en broccoli ervoor dat de soep barst van de vitaminen. De smaak van deze soep stimuleert de eetlust, waardoor dit een ideaal voorgerecht is. Volkorenbrood maakt de maaltijd af.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 citroen
    • 15 g peterselie
    • 1 l kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • 2 worteltjes, in blokjes van 1 cm gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in blokjes van 1 cm gesneden
    • 225 g kalkoenfilet, gesneden in reepjes van 1 × 4 cm
    • 100 g kleine broccoliroosjes
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:35min 

    1. Haal met een dunschiller de schil van de halve citroen er in een lange reep af en doe die in een grote steelpan. Snijd de dikkere steeltjes van de peterselie en bind ze samen met een dun stukje touw (ze geven de soep meer smaak). Doe het bundeltje peterselie in de pan. Leg de rest van de citroen en de peterselie opzij. Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook. Voeg worteltjes en bleekselderij toe, temper het vuur, dek de pan af en laat 5 minuten sudderen.
    2. Voeg de reepjes kalkoen toe en draai het vuur laag als dat nodig is, zodat de soep net blijft sudderen. Dek de pan af en laat 5 minuten zachtjes koken. Breng de soep weer goed aan de kook. Voeg de broccoli toe en laat nog 3 minuten onafgedekt koken tot de broccoli net gaar is.
    3. Haal ondertussen de rest van de schil van de citroen er in fijne reepjes af met een dunschiller. U kunt de schil ook raspen. Halveer de citroen en knijp het sap eruit. Hak de rest van de peterselie fijn. Haal de lange reep citroenschil en het bundeltje met de takjes peterselie uit de soep. Voeg het citroensap met bijna alle fijne reepjes van de schil en bijna alle fijngehakte peterselie toe. Breng de soep op smaak.
    4. Schep de soep in voorverwarmde kommen. Garneer het gerecht met de rest van de citroenschil en de peterselie en serveer de soep heet.

    Variaties en tips

    • U kunt noedels toevoegen om de soep voller te maken. Neem 1,2 liter bouillon. Voeg in stap 2, als de soep weer aan de kook is, 100 g dunne of wat dikkere eiernoedels toe. Breek ze in stukken terwijl u ze toevoegt. Laat ze 1 minuut koken en voeg dan de broccoli toe. U kunt ook in stukken gebroken spaghetti toevoegen met de worteltjes en de bleekselderij. * • Vervang de kalkoenfilet door kipfilet, mager varkensvlees of rundvlees en wissel de groenten af. Gebruik bijvoorbeeld 100 g prei of venkel in plaats van de bleekselderij en voeg fijngesneden lente-ui of fijngehakt vers bieslook toe, samen met de peterselie. * • Vervang de citroen door limoen en de peterselie door koriander als u een Thaise soep wilt. Scheur drie blaadjes limoen door en bind ze in een stuk mousseline samen met een stengel citroengras, in drieën gesneden, 1 kleine, gehalveerde, verse chilipeper zonder zaad, enkele dikke stengels koriander, 1 gehalveerd teentje knoflook en een stuk verse gemberwortel van 2,5 cm, in vieren gesneden. Voeg het zakje in stap 1 toe aan de bouillon en verwijder het aan het begin van stap 4. Vervang de broccoli door 100 g peultjes, elk in drie repen gesneden. Voeg 1-2 eetlepels visolie naar smaak toe met het citroensap. Houdt u van pikant, snijd dan nog een kleine, verse chilipeper fijn en voeg die met de limoenschil en de koriander toe.

    Pluspunten

    • Deze soep bevat niet alleen heel weinig vet, maar zit ook boordevol vitaminen en ziektebestrijdende bio-actieve stoffen. * • Broccoli levert bètacaroteen, vitamine C en verschillende B-vitaminen. Door de broccoli pas op het einde van de bereidingstijd toe te voegen, blijft het vitamineverlies dat bij langdurig koken optreedt, beperkt. * • Van worteltjes ga je niet beter zien in het donker, maar ze zijn wel een van de beste bronnen van het antioxidant bètacaroteen, dat beschermt tegen kanker.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, B6, B12, C * ✓ ✓ kalium * ✓ foliumzuur, niacine, ijzer, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren