Smoothie van bieten en frambozen

    Smoothie van bieten en frambozen

    21keer bewaard
    10min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Volgens psychologen proeft u voedsel niet alleen met uw smaakzin, maar ook met uw ogen. De kleur en structuur van een gerecht zijn daarbij heel belangrijk. Daarom kunt u de sterke kleur en heerlijk zachte structuur van deze vitaminerijke smoothie op basis van rode bieten, frambozen en cranberrysap vast niet weerstaan.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 gekookte rode bieten, circa 125 g in totaal, afgekoeld en grof gesneden
    • 50 g verse of diepgevroren frambozen
    • 250 ml cranberrysap, gekoeld
    • 200 g magere yoghurt, gekoeld
    • frambozen om te garneren (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Klaar in:10min 

    1. Doe de rode bieten en de frambozen samen met het cranberrysap in een keukenmachine of mixer en pureer tot er een smeuïge massa ontstaat.
    2. Giet de puree door een nylon zeef in een grote maatbeker om de frambozenpitjes te verwijderen. Roer er dan bijna alle yoghurt door.
    3. Giet het mengsel in 4 glazen en schenk er de rest van de yoghurt bij. Garneer eventueel met extra frambozen. Serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • U kunt deze smoothie ook als soep serveren. Voeg daarvoor wat mineraalwater toe. * • Wilt u het pittiger? Voeg dan een beetje pikante mierikswortelpasta, fijngesneden vers bieslook of fijngesneden peterselie of dille toe. * • U kunt voor dit recept ook voorgekookte, vacuüm verpakte rode biet gebruiken. Rode biet in azijn is niet geschikt. * • Om verse rode bieten te koken, borstelt u ze in hun geheel schoon. Doe ze in een pan met ruim water en breng aan de kook. Temper het vuur, dek af en laat ze, afhankelijk van de grootte, 20-40 minuten zachtjes koken tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en dan wat afkoelen in koud water. U kunt de schil er nu gemakkelijk van afstropen. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. * • Voor een hartige rodebietendrank kunt u samen met de rode bieten een stuk komkommer van 5 cm (eventueel geschild), circa 20 verse muntblaadjes en 200 ml water pureren. Voeg 100 g magere yoghurt en 1-2 el citroensap naar smaak toe. Garneer de glazen met komkommerschijfjes en takjes munt.

    Pluspunten

    • Vroeger dacht men al dat rode bieten goed voor het bloed waren, waarschijnlijk vanwege van de rode kleur. Ze bevatten inderdaad veel foliumzuur, dat essentieel is voor de vorming van rode bloedcellen en voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij ongeboren baby's. * • De frambozen en het cranberrysap leveren vitamine C. Frambozen bevatten ook B-vitaminen. * • Cranberrysap bevat een stof die kan voorkomen dat de bacterie E. coli infecties gaat veroorzaken in de blaas en aan de urinewegen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ foliumzuur * ✓ B2, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren