Snel volkorenbrood

    Snel volkorenbrood

    34keer bewaard
    1uur20min


    73 personen hebben dit gemaakt

    Dit brood hoeft slechts eenmaal te rijzen en u hoeft het niet te kneden – gemakkelijker kan toch niet? Het is gebaseerd op een recept uit de jaren veertig van Doris Grant, die een voedzaam brood wilde dat snel klaar was en dat iedereen kon maken. Het is een vochtig, vullend brood dat uitstekend geschikt is om te roosteren.

    Ingrediënten
    Porties: 14 

    • 450 g volkorenbloem, bij voorkeur steengemalen
    • 1 tl zout
    • 2 tl instantgist
    • 1 tl lichtbruine ruwe rietsuiker of vloeibare honing
    • 450 ml lauw water
    • 1 el witte bloem om te bestrooien

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Vet een broodvorm van 900 ml lichtjes in of bedek hem met bakpapier. Zet de vorm op een warme plek terwijl u het deeg maakt.
    2. Zeef de bloem en het zout boven een grote kom, en voeg eventuele zemelen uit de zeef toe. Roer de gist erdoor en maak in het midden een kuiltje. Roer de suiker of de honing door het lauwe water, en giet het dan in het kuiltje.
    3. Meng alles goed en bewerk het stevig met uw handen (of met een houten lepel) gedurende 2 minuten of tot het deeg loskomt van de kom. Dit deeg is erg zacht en kleverig.
    4. Giet het deeg in de bakvorm, dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten op een warme plek staan, of tot het deeg bijna tot aan de rand van de bakvorm is gerezen.
    5. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 200°C/gasstand 6. Verwijder de theedoek en bestrooi het brood met de witte bloem. Bak het brood 30-40 minuten of tot het goed gerezen en mooi bruin is. Uit de vorm moet het hol klinken wanneer u op de onderkant klopt.
    6. Leg het brood, uit de vorm, zonodig nog 5 minuten in de oven zodat de zijkanten en de onderkant krokanter worden. Laat afkoelen op een rooster. U kunt het brood 5 dagen bewaren.

    Pluspunten

    • Volkorenbrood levert meer B-vitaminen en voedingsvezels dan brood van geraffineerde witte bloem. * • Gist bevat veel foliumzuur en kleine hoeveelheden van verschillende B-vitaminen.

    Variaties en tips

    • Voor een licht moutbrood vervangt u de volkorenbloem door een mix van 200 g donker moutmeel, 225 g witte bloem en 30 g fijne havermout. Besmeer het brood voor het bakken met geklopt ei en strooi er 2 el grofgemalen tarwe over. * • Vervang de volkorenbloem door speltbloem, dit geeft een luchtiger en wat zoeter brood. Speltbloem bevat meer mineralen dan gewone volkorenbloem. Het bevat veel eiwitten, maar weinig gluten, zodat het ook geschikt is als alternatief voor tarwebloem voor mensen die lijden aan een glutenintolerantie. * • Voor 2 kleine broden verdeelt u het deeg over 2 broodvormen van circa 0,5 l en bakt u de broden 30-35 minuten.

    Bevat per sneetje

    ✓✓ selenium * ✓ B1, B6, foliumzuur, niacine, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (6)

    Leny-NorbertSennefeld-Visch
    5

    ik heb het recept 3 keer gemaakt en ook 3 keer is de binnenkant nog vochtig en het brood niet gaar, jammer hoor werkt absoluut niet - 13 jul 2015

    HenkVeer
    van
    3

    Makkelijk te maken en voor de eerste keer direct gelukt. - 03 mrt 2015

    LauraBakt
    van
    0

    Waar vinden jullie volkorenbloem? Ik kan alleen tarwebloem en volkorenmeel vinden. Of kan ik de volkorenmeel er gewoon in doen? Ik heb het nu een aantal keer gemaakt met tarwebloem en was erg lekker maar toch iets minder gezond geloof ik. Hoor het graag! - 26 aug 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren