Snel volkorenbrood

  (6)
  1 uur 20 minuten

  Dit brood hoeft slechts eenmaal te rijzen en u hoeft het niet te kneden – gemakkelijker kan toch niet? Het is gebaseerd op een recept uit de jaren veertig van Doris Grant, die een voedzaam brood wilde dat snel klaar was en dat iedereen kon maken. Het is een vochtig, vullend brood dat uitstekend geschikt is om te roosteren.


  124 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 14 

  • 450 g volkorenbloem, bij voorkeur steengemalen
  • 1 tl zout
  • 2 tl instantgist
  • 1 tl lichtbruine ruwe rietsuiker of vloeibare honing
  • 450 ml lauw water
  • 1 el witte bloem om te bestrooien

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur20min 

  1. Vet een broodvorm van 900 ml lichtjes in of bedek hem met bakpapier. Zet de vorm op een warme plek terwijl u het deeg maakt.
  2. Zeef de bloem en het zout boven een grote kom, en voeg eventuele zemelen uit de zeef toe. Roer de gist erdoor en maak in het midden een kuiltje. Roer de suiker of de honing door het lauwe water, en giet het dan in het kuiltje.
  3. Meng alles goed en bewerk het stevig met uw handen (of met een houten lepel) gedurende 2 minuten of tot het deeg loskomt van de kom. Dit deeg is erg zacht en kleverig.
  4. Giet het deeg in de bakvorm, dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten op een warme plek staan, of tot het deeg bijna tot aan de rand van de bakvorm is gerezen.
  5. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 200°C/gasstand 6. Verwijder de theedoek en bestrooi het brood met de witte bloem. Bak het brood 30-40 minuten of tot het goed gerezen en mooi bruin is. Uit de vorm moet het hol klinken wanneer u op de onderkant klopt.
  6. Leg het brood, uit de vorm, zonodig nog 5 minuten in de oven zodat de zijkanten en de onderkant krokanter worden. Laat afkoelen op een rooster. U kunt het brood 5 dagen bewaren.

  Pluspunten

  • Volkorenbrood levert meer B-vitaminen en voedingsvezels dan brood van geraffineerde witte bloem. * • Gist bevat veel foliumzuur en kleine hoeveelheden van verschillende B-vitaminen.

  Variaties en tips

  • Voor een licht moutbrood vervangt u de volkorenbloem door een mix van 200 g donker moutmeel, 225 g witte bloem en 30 g fijne havermout. Besmeer het brood voor het bakken met geklopt ei en strooi er 2 el grofgemalen tarwe over. * • Vervang de volkorenbloem door speltbloem, dit geeft een luchtiger en wat zoeter brood. Speltbloem bevat meer mineralen dan gewone volkorenbloem. Het bevat veel eiwitten, maar weinig gluten, zodat het ook geschikt is als alternatief voor tarwebloem voor mensen die lijden aan een glutenintolerantie. * • Voor 2 kleine broden verdeelt u het deeg over 2 broodvormen van circa 0,5 l en bakt u de broden 30-35 minuten.

  Bevat per sneetje

  ✓✓ selenium * ✓ B1, B6, foliumzuur, niacine, koper, zink

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (6)

  Beoordelingen in het Nederlands (6)

  Leny-NorbertSennefeld-Visch
  5

  ik heb het recept 3 keer gemaakt en ook 3 keer is de binnenkant nog vochtig en het brood niet gaar, jammer hoor werkt absoluut niet  -  13 jul 2015

  HenkVeer
  van
  3

  Makkelijk te maken en voor de eerste keer direct gelukt.  -  03 mrt 2015

  1

  ik heb dit brood nu meerdere keren gemaakt met succes. IK heb wel gemerkt dat je tog even moet opletten en eventueel nog wat extra bloem moet toevoegen ( ik vond het deeg iets te nat. ) het is goedkoop snel en simpel te maken en smaakt ook echt super goed  -  31 mrt 2016