Spaghetti Bolognese

Dit is een vetarme versie van het klassieke pastagerecht. De heerlijke vleessaus wordt gemengd met spaghetti en geserveerd met Parmezaanse kaas. Er wordt minder rundvlees gebruikt dan in de traditionele recepten, maar vetarme kippenlever verrijkt de saus. Serveer met een salade van spinazie, tomaten en uien en veel brood.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 flinke wortel, fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 8 zongedroogde tomaten, fijngesneden
  • 250 g mager rundergehakt
  • 125 g kippenlevers, fijngesneden
  • 250 ml rode wijn
  • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 tl verse tijm- of majoraanblaadjes of ½ tl gedroogde tijm of oregano
  • 3 el fijngehakte verse peterselie
  • 350 g spaghetti
  • 30 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • peper en zout

Bereidingswijze

Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur5min 

  1. Verhit de olie in een grote pan, voeg de ui, het worteltje, de bleekselderij, de knoflook en de zongedroogde tomaten toe en bak 5-10 minuten tot de groenten bruin worden. Roer regelmatig.
  2. Voeg hieraan het rundergehakt en de kippenlevers toe en bak het vlees al roerend tot het bruin wordt. Voeg de wijn en de tomaten met hun sap toe, en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg de kruiden toe en breng op smaak. Dek de pan af en laat 30 minuten zachtjes koken, terwijl u af en toe roert.
  3. Kook ondertussen de spaghetti 10-12 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volg de instructies zoals die op de verpakking staan vermeld.
  4. Laat de spaghetti uitlekken en meng hem met de vleessaus tot alle slierten goed zijn bedekt. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en serveer meteen.

Variaties en tips

• Voor een vegetarische saus verdubbelt u de hoeveelheden wortel en bleekselderij en vervangt u het gehakt en de lever door 200 g groene linzen. Los een blokje groentebouillon op in 750 ml kokend water. Laat de saus 40 minuten zachtjes koken tot de linzen zacht zijn en de vloeistof is geabsorbeerd. * • Het rundergehakt en de kippenlevers kunnen worden vervangen door varkens-, kip- of kalkoengehakt.

Pluspunten

• Kippenlevers zijn een goede bron van B-vitaminen, vitamine A, zink en koper. Ze zijn een van de beste bronnen van ijzer. Per 100 g leveren ze circa de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. * • Door kippenlevers te combineren met tal van ingrediënten die de groenten meer smaak geven, kunt u de hoeveelheid vlees in het gerecht beperken zonder aan smaak in te boeten. De heerlijke saus bedekt rijkelijk een portie pasta.

Bevat per portie

✓✓✓ A, B2, B12, foliumzuur, niacine, ijzer, koper * ✓✓ B1, C, E, calcium, kalium, zink * ✓ B6

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties