Spaghetti met hertengehakt

    Spaghetti met hertengehakt

    1keer bewaard
    1uur5min


    3 personen hebben dit gemaakt

    De combinatie van rode wijn en hertenvlees maakt van de populaire klassieker van spaghetti met gehaktballen een mager en toch luxueus gerecht. Een ideaal recept voor gezinsmaaltijden en informele feestjes.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g hertengehakt
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 1 ei
    • 3 el bloem
    • 1 el fijngehakte verse kruiden, zoals tijm en peterselie
    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 350 g spaghetti
    • peper en zout
    • gescheurd vers basilicum om te garneren
    • Voor de rodewijnsaus
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 1 kleine rode paprika, zaad verwijderd en fijngesneden
    • 50 g champignons, fijngesneden
    • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
    • 1 flinke teen knoflook, uitgeperst
    • 300 ml rode wijn
    • 200 ml runderbouillon
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 1 bouquet garni

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Meng hertengehakt, fijngesneden ui, ei, bloem en kruiden tot alles goed is gemengd. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel in 28 porties. Bestuif uw handen met bloem en rol de porties tot ballen.
    2. Verhit de olijfolie in een grote braadpan met antiaanbaklaag of in een vuurvaste schotel, en bak de gehaktballen 8-10 minuten tot ze aan alle kanten bruin zijn. Draai ze af en toe om. (Bak de gehaktballen in porties als ze niet in één laag in de pan kunnen.) Haal de gehaktballen met een schuimspaan uit de pan en leg ze opzij.
    3. Maak de saus: voeg de ui, rode paprika, champignons, bleekselderij en knoflook toe aan het braadvocht in de braadpan en bak ze 3 minuten terwijl u vaak roert. Voeg de rode wijn toe en breng aan de kook. Temper het vuur langzaam en laat 5 minuten sudderen tot de vloeistof tot de helft is ingedikt.
    4. Voeg bouillon, tomaten met sap sap en het bouquet garni aan de pan toe en breng opnieuw aan de kook. Temper het vuur en laat 10 minuten sudderen.
    5. Doe de gehaktballen weer in de pan en draai ze om in de saus. Laat nog 10 minuten zachtjes sudderen.
    6. Kook ondertussen de spaghetti 10-12 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volg de instructies op de verpakking. Laat goed uitlekken.
    7. Proef de saus en breng deze indien nodig op smaak. Haal het bouquet garni eruit en gooi het weg. Verdeel de spaghetti over 4 borden of kommen en schep er de gehaktballen en de saus over. Garneer met het gescheurd basilicum en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Vervang het hertengehakt van de gehaktballen door kalkoengehakt en gebruik droge witte wijn in plaats van rode wijn in de saus. * • Vervang het hertengehakt door mager runder- of varkensgehakt of een combinatie van de twee. * • Serveer groene tagliatelle of een combinatie van witte en groene tagliatelle, paglia e fieno genaamd (stro en hooi), in plaats van spaghetti.

    Pluspunten

    • Hertenvlees is een heel goed alternatief voor rundvlees. Het bevat heel weinig vet in vergelijking met andere rode vleessoorten en levert toch veel ijzer en B-vitaminen. Hertenvlees bevat slechts een beetje meer vet dan rauwe kipfilet, respectievelijk 1,6 g vet per 100 g en 1,1 g vet per 100 g.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ ijzer, koper * ✓✓ A, B6, B12, C, niacine, kalium, zink * ✓ B1, B2, E, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren