Spaghettini met zeevruchten

    Spaghettini met zeevruchten

    9keer bewaard
    1uur10min


    20 personen hebben dit gemaakt

    Een voedzame mix van zeevruchten, gekookt in een heerlijke tomatensaus die is verrijkt met wijn, is een verfijnde partner die uitstekend past bij spaghettini, heel dunne sliertjes pasta. Bereid een gemengde salade boordevol smakelijke groene groenten en serveer deze bij dit feestelijke hoofdgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2-3 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 250 ml droge witte wijn
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • snufje geplette gedroogde chilipepers
    • ¼ tl suiker
    • een pluk saffraandraden
    • 8-12 mosselen, schoongemaakt, zonder baarden
    • 2 inktvissen, schoongemaakt, tentakels in stukken en romp in ringen gesneden
    • 300 g rauwe steur- of reuzengarnalen, gepeld
    • 400 g spaghettini
    • peper en zout
    • takjes verse oregano of majoraan om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verhit de olie in een grote pan, voeg de ui toe en bak hem 5-7 minuten tot hij zacht maar niet bruin is. Voeg knoflook en peterselie toe en bak het geheel nog 1 minuut.
    2. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Zorg dat de wijn net aan de kook blijft. Laat circa 15 minuten koken, tot de wijn bijna helemaal is verdampt.
    3. Voeg de tomaten met sap, chilipeper, suiker en saffraan toe. Temper het vuur en laat 15 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
    4. Voeg de mosselen toe. Dek de pan af en laat 5 minuten koken op een middelhoog vuur, tot de mosselen opengaan. Voeg de inktvis en de garnalen toe en laat 3-4 minuten koken tot de garnalen van blauwgrijs in roze veranderen. Haal de pan van het vuur. Gooi de mosselen die niet zijn geopend, weg en dek de pan weer af om de hitte te bewaren.
    5. Kook ondertussen de spaghettini 10 minuten in kokend water al dente, of volg de instructies op de verpakking. Laten uitlekken en weer in de lege pan doen. Voeg een beetje saus toe en meng tot alle slierten zijn bedekt.
    6. Serveer de pasta met de rest van de tomatensaus en de zeevruchten boven op de spaghettini. Garneer met de takjes verse oregano of majoraan.

    Variaties en tips

    • Als er verse tomaten in de winkels te krijgen zijn, gebruik dan 1 kg rijpe pruimtomaten, ontveld en in blokjes gesneden in plaats van tomaten uit blik. De kooktijd voor de saus wordt dan wel 5 minuten langer. (U moet misschien ook een beetje meer suiker toevoegen om de smaak wat te verzachten.) * • Vervang de inktvis door 200 g cannellinibonen, gekookt of uit blik en uitgelekt. Het gerecht geeft daardoor een meer voldaan gevoel, aangezien voedsel met veel voedingsvezels, zoals peulvruchten, beter vullen. U kunt de hoeveelheid pasta beperken tot 350 g.

    Pluspunten

    • Schelpdieren bevatten veel nuttige hoeveelheden B-vitaminen, vooral B12, en ze zijn een goede bron van het antioxidant selenium. * • Pasta en zeevruchten vormen een heerlijk speciaal en voedzaam gerecht met veel koolhydraten en weinig vet. Wijn en tomaten vormen een saus die veel minder vet bevat dan de gebruikelijke roomsauzen. * • Uien en knoflook bevatten allicine, dat antischimmel- en antibiotische eigenschappen heeft.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, koper * ✓✓ B6, E, niacine, calcium, kalium, selenium * ✓ B1, C

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    1

    - 25 mei 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren