Spek-champignonspiesen

In dit gerecht worden drie simpele ingrediënten – spek, champignons en tomaten – gecombineerd met nieuwe aardappels en courgette. Serveer deze spiesen op geroosterde schijfjes ciabatta met een frisse citrussalade. Ze zijn heerlijk als brunch in het weekend of als doordeweekse avondmaaltijd.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 1-2 el extra vergine olijfolie
  • geraspte schil van ½ sinaasappel
  • 4 plakken mager spek, zonder zwoerd
  • 12 champignons, circa 125 g in totaal
  • 2 limoenen, in vieren gesneden
  • 12 kerstomaten
  • 3 kleine courgettes, in vieren gesneden
  • 20 kleine, nieuwe aardappels, circa 500 g in totaal, gekookt
  • 12 sneetjes ciabatta of baguette
  • Voor de citrussalade
  • 1 roze grapefruit
  • 1 bosje waterkers, zonder dikke steeltjes
  • 1 stuk witlof, in plakken gesneden
  • 4 pruimen, zonder pit en in schijfjes gesneden, of gedroogde abrikozen
  • 2 el fijngesneden verse munt

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:25min 

  1. Doe de olie in een kommetje en voeg de sinaasappelschil toe. Laat trekken terwijl u de salade maakt.
  2. Schil de grapefruit en verwijder witte kern en vliezen. Houd de grapefruit boven een kom om het sap op te vangen terwijl u de partjes losmaakt van de vliezen. Doe de stukken in de kom. Knijp het sap uit de vliezen voor u ze weggooit. Voeg waterkers, witlof, pruimen en munt toe en meng. Zet opzij.
  3. Snijd elk plakje spek in de lengte in drieën, zodat u drie lange smalle repen krijgt. Wikkel elke champignon in een stukje spek.
  4. Verdeel de stukjes limoen, de champignons in spek, kerstomaten, courgette en gekookte aardappels in 8 gelijke porties en steek ze afwisselend op 8 metalen spiesen (2 spiesen per portie).
  5. Verwarm de grill voor. Strijk de spiesen licht in met de sinaasappelolie en grill ze 7-10 minuten tot het spek goudbruin en knapperig is. Draai ze eenmaal om.
  6. Rooster de sneetjes ciabatta of baguette aan een kant. Smeer de andere kant lichtjes in met de rest van de sinaasappelolie en rooster ze tot ze lichtbruin zijn. Leg ze op warme borden. Leg op elk bord 2 spiesen op de stukken brood en schep de salade ernaast. Serveer onmiddellijk.

Variaties en tips

• Vervang het brood door couscous of rijst, gemengd met fijngesneden peterselie. * • Voor een vegetarische versie vervangt u het spek en de champignons door een vegetarische bron van eiwitten, zoals blokjes tofu. Vervang de tomaten door 1 rode paprika, zaad verwijderd en in blokjes gesneden. Maak een saus met het sap van 1 limoen, 1 tl honing, 1 el lichte sojasaus, een snufje cayennepeper of chilipoeder en een snufje knoflookzout. Serveer met warm pitabrood en de citrussalade.

Pluspunten

• Spek levert net zoals ander vlees ijzer. Zowel spek als varkensvlees in het algemeen bevatten bovendien veel vitamine B1. Deze vitamine is essentieel voor een gezond zenuwstelsel. * • Deze spiesen leveren veel vitamine C dankzij grapefruit, tomaten en aardappels.

Bevat per portie

✓✓✓ B1, B6, C, foliumzuur, niacine * ✓✓ calcium, ijzer, kalium, koper, selenium, zink * ✓ A, B2, E

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties