Spinazie-aardappelfrittata

    Spinazie-aardappelfrittata

    5keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Deze omelet vormt een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht dat u zowel warm als op kamertemperatuur kunt eten. Omdat u er van alles in kunt verwerken is dit een handige manier om restjes op te maken. Serveer met geroosterde ciabatta, schijfjes tomaat en/of een groene salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g aardappels, geschrapt en in blokjes van 1 cm gesneden
    • 225 g jonge spinazie, zonder de grote steeltjes
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 1 rode paprika, zaad verwijderd en in dunne reepjes (in lengterichting) gesneden
    • 5-6 lente-uien, in dunne schijfjes gesneden
    • 5 eieren
    • peper en zout
    • 3 el vers geraspte Parmezaanse kaas

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Kook de aardappels in een steelpan met kokend water gedurende 5-6 minuten tot ze bijna zacht zijn. Doe de spinazie in een stoommandje of vergiet, leg dat boven de aardappels en laat nog 5 minuten koken tot de aardappels zacht zijn en de spinazie geslonken is. Laat de aardappels uitlekken. Druk met een lepel het teveel aan vocht uit de spinazie, en snijd dan alles fijn.
    2. Verhit de olie in een braadpan met antiaanbaklaag en een diameter van ongeveer 25 cm. Doe de reepjes paprika erin en laat 2 minuten bakken op een middelhoog vuur. Roer de aardappels en lente-uien erdoor en laat ze nog 2 minuten bakken.
    3. Klop de eieren los in een grote kom, breng op smaak met peper en zout en roer er de spinazie door. Haal met een schuimspaan ongeveer de helft van de groenten uit de pan en voeg ze aan het eiermengsel toe, maar laat de olie in de pan. Roer de eieren en groenten door elkaar, en doe ze dan in de braadpan. Dek af en laat zonder te roeren 6 minuten bakken tot de omelet stevig is, maar nog een beetje zacht aan de bovenkant. Verwarm ondertussen de grill.
    4. Bestrooi de frittata met Parmezaanse kaas en zet 3-4 minuten onder de grill, of tot hij bruin is. Snijd in stukken en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor een courgette-aardappelfrittata vervangt u de spinazie door 1 grote of 2 kleine courgettes, overlangs in vieren en in schijfjes gesneden. Gebruik 1 kleine prei, in fijne schijfjes gesneden, in plaats van de lente-ui. Stoof prei, courgette en paprika gedurende 3-4 minuten. Voeg de aardappels toe en roer. Meng een handvol gescheurde, verse basilicumblaadjes met de geklutste eieren en bak de omelet zoals in het hoofdrecept. * • Laat voor een frittata met gerookte zalm de aardappels en rode paprika weg, en stoof een courgette, overlangs in vieren en in schijfjes gesneden, met de lente-ui. Voeg 75 g gerookte zalm in plakjes toe aan de eieren met de spinazie. Laat de Parmezaanse kaas weg.

    Pluspunten

    • Spinazie is een goede bron van verschillende antioxidanten, waaronder vitamine C en vitamine E, en het bevat bovendien veel foliumzuur, niacine en vitamine B6. In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd, bevat spinazie echter helemaal niet veel ijzer. * • Hoewel in het verleden mensen die een hoog risico op een hartziekte of een beroerte hadden, werd geadviseerd slechts 2 eieren per week te eten, heeft een recente studie aangetoond dat men, tenzij men aan diabetes lijdt, zonder problemen 1 ei per dag kan eten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, B12, C * ✓✓ foliumzuur, calcium, ijzer * ✓ B1, B2, E, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren