Spinaziepannenkoeken met gerookte forel en steurgarnalen

Spinazie geeft pannenkoekenbeslag een subtiele smaak en verhoogt de voedingswaarde, terwijl champignons en erwten een mooie aanvulling vormen op de gerookte vis en cheddar. Dien de pannenkoeken op met een tomatensalade (zie deze website).

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 100 g jonge spinazie
  • 125 g bloem
  • 450 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • flinke snuf geraspte nootmuskaat
  • circa 1 el zonnebloemolie
  • zout en peper
  • Voor de visvulling
  • 30 g boter
  • 125 g champignons, in schijfjes gesneden
  • 300 g diepvriesdoperwten
  • 50 g bloem
  • 600 ml halfvolle melk
  • 150 g gekookte, gepelde steurgarnalen
  • 125 g gerookte forelfilet, fijngesneden
  • 100 g rijpe cheddar, geraspt
  • flinke snuf nootmuskaat

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:45min 

  1. Was de spinazie en schep deze met aanhangend water in een pan. Dek af en laat 2 minuten koken tot de spinazie slap is. Laat uitlekken en druk het vocht eruit.
  2. Doe spinazie, bloem, melk, ei en nootmuskaat in een keukenmachine. Breng op smaak en maak er een beslag van. (Zie ‘Variaties en tips’ als u geen keukenmachine hebt.)
  3. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan met een diameter van 20 cm en een antiaanbaklaag. Giet het teveel aan olie in een kommetje. Doe wat beslag in de pan, en zorg dat de hele bodem bedekt wordt door de pan heen en weer te bewegen. Bak 1 minuut of tot de pannenkoek stevig en van onderen lichtbruin is.
  4. Maak de pannenkoek langs de rand met een spatel los, keer hem voorzichtig om en bak de andere kant.
  5. Leg de pannenkoek op een bord. Maak van de rest van het beslag nog 7 pannenkoeken en gebruik hierbij de rest van de olie indien nodig. Leg de pannenkoeken op elkaar met telkens een stuk bakpapier ertussen. Als de 8 pannenkoeken klaar zijn, bedekt u ze met folie en houdt u ze warm boven een pan heet water.
  6. Voor de vulling: smelt de boter in een steelpan en voeg de champignons toe. Stoof ze 3 minuten. Voeg de erwten toe en stoof nog 1 minuut.
  7. Vermeng melk en bloem tot een glad papje en giet dit bij de champignons. Breng al roerend aan de kook en laat 3 minuten sudderen. Voeg garnalen, forel, de helft van de kaas, en nootmuskaat toe en breng op smaak.
  8. Verwarm de grill voor. Verdeel de vulling over de pannenkoeken, rol ze op en leg ze in een vuurvaste schotel. Bestrooi met de rest van de kaas en grill ze goudbruin.

Variaties en tips

• Als u geen keukenmachine hebt, zeeft u de bloem boven een kom. Voeg ei en nootmuskaat toe, breng op smaak en voeg langzaam de melk toe. Snijd de gekookte spinazie fijn en roer hem door het beslag. * • Met prei en maïs maakt u een heerlijke vegetarische vulling. Vervang champignons, erwten, garnalen en forel door 2 stengels prei, in dunne schijfjes gesneden, 2 rode paprika's, zaad verwijderd en in dunne schijfjes gesneden, en 1 blik maïs, circa 400 g, goed uitgelekt. Vervang de nootmuskaat door 2 tl mosterd. * • Vervang steurgarnalen en forel door gerookte schelvis. Pocheer 275 g gerookte schelvisfilet 5 minuten in water dat net tegen de kook aan is. Laat uitlekken, verwijder vel en graten en snijd de vis in stukken.

Pluspunten

• Ongeveer eenderde van de calorieën die forel levert, bestaat uit vet. Slechts een kleine hoeveelheid daarvan bestaat uit verzadigde vetzuren. Forel bevat ook de in vet oplosbare vitamine E. * • Spinazie, melk en kaas leveren alledrie nuttige hoeveelheden calcium die botten en tanden gezond houden. Vooral tienermeisjes hebben veel calcium nodig; dit voorkomt osteoporose op latere leeftijd.

Bevat per portie

✓✓✓ B12, foliumzuur, calcium * ✓✓ A, B1, B2, B6, C, E, niacine, ijzer, koper, zink * ✓ kalium

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties