Spinazie-uiensoep met tomatencrostini

    Spinazie-uiensoep met tomatencrostini

    7keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Deze kleurrijke, vegetarische versie van de klassieke Franse uiensoep is een vullende lunch of avondmaaltijd. Het geheim van de rijke smaak zit in de langzame bereiding van de uien, zodat deze mooi bruin en lekker zoet worden.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 30 g boter
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • 500 g grote uien, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 tl fijne suiker
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 l rijke groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • 125 g broccoli, fijngesneden
    • 125 g spinazie, gescheurd
    • peper en zout
    • Voor de tomatencrostini
    • 8 dikke sneetjes stokbrood
    • 1 knoflookteentje, gehalveerd
    • 2 tl tomatenpuree
    • 2 tomaten, elk in 8 partjes gesneden
    • 30 g Parmezaanse kaas, vers geraspt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Laat de boter met de olie in een braadpan smelten. Voeg de uien toe en bak ze in 10 minuten op een zacht vuurtje zacht en goudbruin en gekarameliseerd. Daarbij af en toe roeren.
    2. Voeg de bouillon toe en breng op smaak. Breng vervolgens aan de kook. Temper dan het vuur, dek de pan af en laat 30 minuten sudderen. Voeg de broccoli toe en laat nog 3 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en roer de spinazie erdoor.
    3. Dek de pan vervolgens af en laat de soep rusten, terwijl u de tomatencrostini maakt.
    4. Verwarm de grill voor. Rooster de sneetjes brood lichtjes aan beide kanten. Wrijf elk sneetje aan een kant in met het gehalveerde teentje knoflook en smeer er de tomatenpuree op. Leg op elk sneetje 2 partjes tomaat, breng op smaak met peper en zout en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Grill het brood circa 2 minuten of tot de kaas smelt en er zich blaasjes op beginnen te vormen.
    5. Verwarm de soep indien nodig opnieuw, terwijl de crostini onder de grill liggen. Schep de soep in 4 voorverwarmde kommen. Leg 2 crostini boven op elke portie soep en serveer direct.

    Variaties en tips

    • Voor paprika-uiensoep vervangt u spinazie en broccoli door 1 rode en 1 oranje paprika, zonder zaad en in schijfjes gesneden. Voeg de paprika's in stap 1 met de uien toe. Voeg voor het serveren 200 g tomaat, geschild en in blokjes gesneden, en gescheurde blaadjes basilicum toe. * • Vervang de Parmezaanse kaas op de crostini door 50 g verkruimelde feta. Besprenkel kaas en tomaat voor het grillen met een beetje extra vergine olijfolie.

    Pluspunten

    • Spinazie is een goede bron van verschillende antioxidanten, waaronder vitamine C en E en carotenoïden. Spinazie bevat ook nuttige hoeveelheden niacine en vitamine B6 en is een goede bron van foliumzuur. * • Hoewel vaak wordt gezegd dat spinazie een goede bron van ijzer is, kan het lichaam slechts 2-5 procent van dat ijzer gebruiken. De oorzaak daarvan is het oxaalzuur in de spinazie, dat zich bindt met het ijzer. Door spinazie te eten in combinatie met voedsel dat vitamine C bevat, zoals in dit gerecht de tomaten, kan er meer ijzer worden opgenomen. * • Broccoli is een goede bron van foliumzuur, dat goed is voor vrouwen die zwanger willen worden of om tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap veel te eten.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, C * ✓ B1, B6, B12, E, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren