Spinazie-zalmpakje

    Spinazie-zalmpakje

    8keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Het ideale voorgerecht voor een uitgebreid diner en eenvoudig om te maken. Een laagje spinazie en een laagje lasagne omsluiten een romige vulling op basis van ricotta en verse zalm. Serveer de pakketjes met een vers kruidensausje. Krokante toast vult de zachte structuur van dit gerecht perfect aan.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 5 vellen verse lasagne, circa 100 g in totaal (zie deze website voor zelfgemaakte pasta)
    • 250 g wilde spinazie, schoongemaakt
    • 125 g ricotta
    • 1 ei, losgeklopt
    • een beetje nootmuskaat
    • 175 g zalmfilet, zonder vel
    • 2 tl fijngehakte verse venkel of dille
    • geraspte schil van ½ limoen
    • peper en zout
    • verse venkel of dille om te garneren (desgewenst)
    • Voor de kruidensaus
    • 15 g boter
    • 1 el bloem
    • 200 ml halfvolle melk
    • 2 tl limoensap
    • 3 el fijngehakt bieslook, peterselie, tijm en majoraan, gemengd
    • 2 el slagroom

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verwarm de oven voor op 200°C/gasstand 6. Kook de lasagne 3-5 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volg de instructies op de verpakking. Laat uitlekken en spoel hem onder koud water. Laat in één laag uitlekken op een schone theedoek en snijd dan elk blaadje lasagne overlangs door.
    2. Spoel de spinazie en doe hem in een grote pan. Dek de pan af en kook hem 2-3 minuten op een middelhoog vuur (het water aan de blaadjes volstaat voor het koken). Schud af en toe met de pan, zodat de spinazie gelijkmatig gaar wordt. Laat goed uitlekken. Leg 4 grote bladeren spinazie in 4 ingevette vuurvaste vormpjes van 175 ml. Snijd de rest van de spinazie fijn en zet hem opzij.
    3. Leg 2 repen lasagne in elke vorm. Leg ze dwars op elkaar. Laat voldoende pasta en spinazie uit de vorm hangen om het pakje te kunnen sluiten.
    4. Meng de helft van de ricotta met de fijngesneden spinazie. Voeg de helft van het ei met de nootmuskaat toe, breng op smaak en meng alles goed.
    5. Snijd de zalm in blokjes van 1 cm en meng ze met de rest van de ricotta en het ei. Voeg venkel of dille en geraspte limoenschil toe, breng op smaak en roer tot alles goed is gemengd. Verdeel het zalmmengsel gelijkmatig over de 4 vormpjes.
    6. Snijd de overgebleven 2 repen pasta dwars door en leg in elk vormpje een stuk pasta boven op het zalmmengsel. Druk even aan. Schep het spinaziemengsel erbovenop en vouw dan de overhangende pasta- en spinazierepen naar boven, zodat de pakjes gesloten zijn. Neem 4 stukjes folie, vet ze met een beetje olie in en bedek daarmee de pakjes. Bak ze 20 minuten in de oven.
    7. Maak ondertussen de kruidensaus. Laat de boter in een kleine steelpan smelten. Voeg de bloem toe, voeg dan al roerend de melk toe en breng aan de kook. Voeg limoensap, kruiden en room toe en breng op smaak. Haal de pan van het vuur.
    8. Ga met een mes langs de randen van een vormpje om het pakje los te maken. Leg een bordje op het vormpje, draai het om en verwijder het vormpje. Giet de saus eromheen, garneer met venkel of dille, als u dat gebruikt, en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor een lichte lunch serveert u de pakketjes met pasta en een ruime portie salade van komkommer en waterkers. Snijd nog 8 blaadjes lasagne in fijne reepjes. Snijd 1 grote wortel en 1 grote stengel prei in fijne reepjes. Kook de gescheurde pasta en groenten in kokend water gedurende circa 5 minuten tot alles gaar is. Laat uitlekken en serveer warm. * • Als u geen geschikte vormpjes hebt, kunt u de blaadjes lasagne, spinazie en het zalmmengsel ook in een grote schotel schikken, zoals bij een soufflé (spreid de blaadjes spinazie niet uit, maar snijd ze fijn en gebruik ze in de vulling). Laat 10 minuten langer bakken.

    Pluspunten

    • Spinazie levert grote hoeveelheden antioxidanten, waaronder vitamine C en E. Het bevat ook carotenoïden en aanzienlijke hoeveelheden B-vitaminen, waaronder foliumzuur, niacine en vitamine B6.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, E, niacine * ✓✓ C, foliumzuur * ✓ calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren