Steurgarnalen met dilledressing

    Steurgarnalen met dilledressing

    2keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    In deze aantrekkelijke salade worden gebakken steurgarnalen geserveerd op een mengeling van aromatische basmati- en wilde rijst, knapperige broccoliroosjes, peultjes en gele paprika, gemengd met een dressing van verse dille en limoensap. Samen vormen de ingrediënten een evenwichtige, gezonde en heerlijke maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 g gemengde basmati- en wilde rijst, goed afgespoeld
    • dunne reepjes schil en sap van 1 limoen
    • 3 el zonnebloemolie
    • 2 tl geroosterde sesamolie
    • 1 el lichte sojasaus
    • 125 g broccoli, in kleine roosjes verdeeld
    • 125 g peultjes, overlangs gehalveerd
    • 400 g rauwe steurgarnalen, gepeld maar met de staart er nog aan
    • 1 kleine gele paprika, zaad verwijderd en in dunne schijfjes gesneden
    • 75 g lente-uitjes, in ringetjes gesneden
    • 4 el verse dille, grofgesneden
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Kook de rijst met de limoenschil in een pan kokend water in ong. 20 minuten gaar, of volg de instructies op de verpakking. Laat de rijst uitlekken en doe in een grote kom. Verwijder de limoenschil.
    2. Meng 1 el limoensap, 2 el zonnebloemolie, sesamolie, sojasaus en peper en zout naar wens in een kleine kom. Besprenkel de rijst met deze dressing en roer goed. Spreid de rijst uit in de kom en laat afkoelen.
    3. Doe de broccoli ondertussen in een stoommandje dat boven op een pan met kokend water staat en laat 4 minuten stomen. Voeg de peultjes toe en laat nog 2 minuten stomen tot de groenten zacht, maar nog knapperig zijn. Doe de groenten in een vergiet en spoel ze onder koud stromend water af.
    4. Verhit de resterende eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan. Voeg de steurgarnalen toe en laat op een hoog vuur 1-2 minuten aan elke kant bakken tot ze roze en gaar zijn. Haal de pan van het vuur en besprenkel de garnalen met de rest van het limoensap.
    5. Voeg broccoli, peultjes, paprika, lente-ui en 3 el dille toe aan de rijst en meng voorzichtig. Schep de garnalen erbovenop en bestrooi met de rest van de dille. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • De salade kunt u van tevoren maken en indien nodig koel wegzetten. Haal de salade 30 minuten voor serveren uit de koelkast. * • Gebruik voor een salade met veel voedingsvezels langkorrelige rijst. * • Vervang de broccoli en peultjes door asperges en courgettes, in schijfjes gesneden. * • Om tijd te besparen koopt u 200 g gekookte, gepelde steurgarnalen en mengt u ze met het limoensap. * • Vervang de steurgarnalen door 16 sint- jakobsschelpen. Bak ze 1 minuut aan elke kant in hete olie tot ze goudbruin zijn. * • Voor een Thaise dressing mengt u 5 el vetarme kokosmelk, 1 tl sesamolie, 1 el vissaus, 1 verse rode peper, zaad verwijderd en fijngesneden, en 3 el fijngehakte verse koriander.

    Pluspunt

    • Steurgarnalen bevatten weinig vet en calorieën. Ze bevatten nuttige hoeveelheden van verschillende B-vitaminen, vooral vitamine B12, essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en het gezond houden van het zenuwstelsel. Ze leveren ook goede hoeveelheden koper, fosfor, jodium en het antioxidant selenium, plus een beetje ijzer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacine * ✓ ijzer, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren