Stevige vissoep

    Stevige vissoep

    2keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Deze soep met stukjes spek en knolgroenten heeft toch een verfijnde smaak, zodat hij het hele jaar door een heerlijk, verleidelijk voorgerecht vormt. Deze vissoep is rijk aan B-vitaminen, bevat weinig vetten en een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels. Serveer de soep met knapperige volkorenbroodjes.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • plukje saffraandraden
    • 2 tl extra vergine olijfolie
    • 50 g mager gerookt spek, zonder vet en fijngesneden
    • 85 g glazige aardappels, geschraapt en in stukjes gesneden
    • 85 g pastinaak, fijngesneden
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 85 g uien, fijngesneden
    • 1 laurierblaadje
    • 1 reepje citroenschil
    • peper en zout
    • 750 ml visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt (zie deze website)
    • 250 g schelvisfilet zonder vel, in beetgrote stukken gesneden
    • 4 lente-uitjes, fijngesneden, om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Doe de saffraandraden in een kleine braadpan en zet ze op een middelhoog vuur. Roer totdat de saffraandraden net hun aroma vrijgeven. Schep de draden dan meteen op een klein bord en zet het opzij.
    2. Verhit de olie in een steelpan met antiaanbaklaag, voeg het spek toe en laat het 2 minuten al roerend op een middelhoog vuur bakken. Voeg aardappels, pastinaak, bleekselderij en uien toe, laat de groenten 1 minuut zachtjes bakken en roer af en toe.
    3. Voeg saffraandraden, laurierblaadje en citroenschil toe en breng op smaak met peper en zout naar wens. Voeg de bouillon toe en breng deze langzaam aan de kook. Temper het vuur tot middelhoog, dek de pan half af en laat de soep circa 8 minuten sudderen terwijl u af en toe roert, tot de groenten bijna zacht aanvoelen als u er met een mes in prikt.
    4. Leg de stukjes schelvis boven op de groenten. Temper het vuur en dek de pan goed af. Laat 7-8 minuten sudderen tot de vis gemakkelijk uit elkaar valt en alle groenten zacht zijn. Haal het laurierblaadje en de citroenschil eruit en gooi ze weg.
    5. Schep de soep in kommen, bestrooi elke kom soep met de fijngesneden lente-uitjes en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Voor een dikkere soep gebruikt u bloemige aardappels. Ze vallen sneller uit elkaar en maken zo de soep dikker. * • Varieer de groenten afhankelijk van het seizoen. Sperziebonen zijn een goed alternatief voor bleekselderij en rapen voor pastinaak. Andere geschikte groenten zijn worteltjes, courgettes, venkel en paprika. * • Zeeduivel en kabeljauw passen ook goed in dit recept. Of probeer een combinatie van niet-gekleurde gerookte en verse schelvis. * • Voeg 100 g gekookte ongepelde rijst toe aan de soep op het einde van stap 3. * • Maak een maaltijdsoep door de hoeveelheid van elke groente te verhogen tot 200 g. Gebruik 1 eetlepel extra vergine olijfolie en verhoog de hoeveelheid vis tot 500 g.

    Pluspunten

    • Witte vis, zoals bijvoorbeeld schelvis, is een belangrijke bron van eiwit van goede kwaliteit. Per 100 g levert witte vis ongeveer dezelfde hoeveelheden eiwitten die terug te vinden zijn in mager vlees. * • Aardappels bevatten minder vitamine C dan andere groenten, maar toch zijn ze er een belangrijke bron van omdat ze meestal in grote hoeveelheden worden gegeten. * • Bleekselderij werd oorspronkelijk geteeld als geneeskrachtige plant. Pas aan het einde van de 17e eeuw ging men het als groente gebruiken. Groene selderij bevat bètacaroteen, dat het lichaam omzet in vitamine A.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, niacine * ✓✓ selenium * ✓ B12, C, foliumzuur, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren