Bereidingswijze
Voorbereiding: 25min ›
Bereiding: 2uur30min ›
Klaar in:2uur55min
- Doe de stooflappen in een diepe braadpan. Voeg circa 1,5 liter water toe, zodat het vlees helemaal onder staat. Breng aan de kook op een hoog vuur, schuim de oppervlakte indien nodig af om grijs schuim te verwijderen.
- Zodra het water kookt, tempert u het vuur. Doe tijm, peterselie, laurierblad, knoflook en peperkorrels samen in een klein katoenen zakje en voeg het samen met de prei en de bleekselderij toe aan de pan. Dek de pan half af en laat zachtjes 1¾-2 uur sudderen tot het vlees mals aanvoelt als u er met de punt van een scherp mes in prikt. Schuim de oppervlakte indien nodig af.
- Maak ondertussen de rodebietenrelish: doe de rode bieten met lente-uitjes en peterselie in een kom. Breng op smaak met peper en zout en roer zachtjes. Dek af en zet koel weg.
- Verwarm de oven voor op een lage temperatuur. Als het vlees mals is, schept u het met 2 grote lepels in een vuurvaste schaal. Schep er voldoende kookvloeistof bij, zodat het vlees helemaal is bedekt en dek de schaal losjes af met folie. Zet in de oven en houd warm.
- Neem het katoenen zakje uit de pan en gooi het weg. Voeg aardappels, sjalotjes en ½ theelepel zout toe, verhoog het vuur en laat alles gedurende 5 minuten koken. Voeg de rapen en de worteltjes toe en laat nog 15 minuten sudderen tot de groenten allemaal zacht zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en voeg ze toe aan het vlees.
- Voeg de kool toe aan de bouillon in de pan en laat circa 3 minuten sudderen tot deze zacht is. Haal met een schuimspaan uit de bouillon en voeg ze aan de andere groenten toe.
- Snijd het vlees voor het serveren in plakken en leg deze op een diep of geribbeld bord. Schep er de groenten bovenop en giet er een beetje bouillon overheen. Bestrooi met peterselie en serveer het gerecht met de rodebietenrelish.
Variaties en tips
• Dit gerecht wordt traditioneel met knolgroenten gemaakt, maar smaakt ook heerlijk met groene groenten. Dop 500 g verse erwten (of gebruik 250 g diepvrieserwten), maak 250 g jonge asperges schoon en snijd 250 g dunne stengels prei in stukken van 5 cm. Zeef de bouillon in stap 5 en verwijder het katoenen zakje, de prei en de bleekselderij. Voeg de asperges toe aan de pan en laat 3 minuten sudderen. Voeg dan de erwten en de dunne prei toe en laat nog 3 minuten sudderen tot alle groenten gaar zijn. Voeg 250 g jonge spinazie toe en laat de pan nog 1-2 minuten op het vuur staan tot de spinazie slap wordt. Bestrooi met in schijfjes gesneden lente-uitjes en serveer met gekookte, nieuwe aardappels in de schil.
Pluspunten
• Vroeger dacht men dat rode bieten goed waren voor de bloedsomloop, waarschijnlijk vanwege hun rode kleur. In werkelijkheid bevat het foliumzuur, een essentiële vitamine om cellen gezond te houden en bloedarmoede te voorkomen. Het zou ook kankerbestrijdend zijn.
Bevat per portie
✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacine, zink * ✓✓ ijzer, selenium *✓ calcium