Stoofpot met lever en spek

    Stoofpot met lever en spek

    3keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Dit gerecht wijkt sterk af van de traditionele leverstoofschotel en is een uitstekende keuze voor een alledaagse, gezonde maaltijd. Het zit boordevol heerlijke smaken van spek, grove mosterd, salie, worteltjes en knolraap. Serveer met gekookte groene groenten of een knapperige salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 675 g aardappels, geschild en in dunne schijfjes gesneden
    • 2 el zonnebloemolie
    • 400 g lamslever, in schijfjes gesneden
    • 2 plakjes spek, zonder vet en fijngesneden
    • 2 uien, fijngesneden
    • 200 g knolraap, in dobbelsteentjes gesneden
    • 200 g worteltjes, in dobbelsteentjes gesneden
    • 2 el bloem
    • 450 ml lams- of kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 1 el fijngehakte verse salie of ½ tl gedroogde salie
    • 3 tl grove mosterd
    • 15 g boter
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Doe de aardappels in een grote pan en voeg voldoende kokend water toe zodat ze ruim onder water staan. Breng opnieuw aan de kook en laat 4-5 minuten koken tot de aardappels gaar zijn geworden. Laat het geheel langzaam uitlekken, zodat de schijfjes niet breken.
    2. Terwijl de aardappels koken verhit u de olie in een braadpan met antiaanbaklaag en laat u de schijfjes lever ongeveer 1 minuut aan beide kanten bruin bakken. Draai de schijfjes ondertussen eenmaal om. Schep de lever in een schotel.
    3. Voeg spek, uien, knolraap en worteltjes toe aan de braadpan en laat 10 minuten al roerend op een middelhoog vuur bakken, tot spek en uien goudbruin zijn geworden. Bestrooi de groenten met bloem en roer het geheel goed door. Voeg vervolgens de bouillon al roerend toe. Salie en 2 theelepels mosterd toevoegen en breng op smaak met zout en peper. Breng het gerecht al roerend aan de kook.
    4. Schep het mengsel van spek en groenten over de lever. Schik de schijfjes aardappel erbovenop, laat ze elkaar netjes overlappen, zodat de groenten en de lever helemaal zijn bedekt. Laat de boter in een kleine steelpan op een zacht vuur smelten en voeg de resterende theelepel mosterd toe. Smeer de aardappelschijfjes in met de mosterdboter en breng een beetje op smaak.
    5. Laat 45 minuten in de oven bakken tot de aardappels bruin van kleur en zacht zijn geworden. Serveer het gerecht uit de schotel.

    Pluspunten

    • Lever is uiterst rijk aan ijzer, zink, vitamine A en vele B-vitaminen, vooral vitamine B12. Het ijzer wordt gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam. * • Knolrapen bevatten zwavelstoffen, waarvan men denkt dat ze bescherming kunnen bieden tegen kanker. * • Salie is een traditioneel kruid om vlees en lever op smaak te brengen. Salie zou de spijsvertering helpen, vooral van zwaar voedsel. Het wordt ook beschouwd als een kalmerend kruid en gebruikt om kruidenthee van te maken om angst en overdreven transpiratie te verminderen.

    Variaties en tips

    • Voor een Griekse stoofpot met lever gebruikt u schijfjes champignon in plaats van knolraap en worteltjes. Voeg 2 theelepels gekneusd korianderzaad toe met de bloem, en de geraspte schil en het sap van ½ citroen met de bouillon. Voeg 3 eetlepels fijngehakte peterselie en 1 eetlepel fijngehakte verse oregano toe met de salie. Laat de mosterd weg, smeer de aardappels in met de gesmolten boter en bestrooi ze met 1 theelepel gekneusd korianderzaad. * • Vervang de bovenlaag van aardappels door deegballetjes. Laat de stoofschotel 25 minuten in een afgedekte schotel koken. Meng ondertussen 100 g zelfrijzend bakmeel, een snufje zout, 3 eetlepels fijngehakte peterselie of gemengde verse kruiden en 50 g plantaardig bakvet. Maak er met 5 eetlepels koud water een zacht deeg van. Maak van het deeg 8 balletjes en voeg die toe aan de schotel. Dek opnieuw af en breng in de oven aan de kook. Laat 20 minuten koken.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, B2, B6, B12, C, foliumzuur, fosfor, ijzer, koper, zink * ✓ ✓ B1, niacine * ✓ kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren