Deze kleurrijke groentestoofschotel wordt afgewerkt met een fris, pittig mengsel van peterselie, knoflook, citroenschil en geroosterde amandelen en geserveerd met een luchtige polenta met Parmezaanse kaas. Dergelijke details maken van een eenvoudig groentegerecht een feest voor het oog en de smaakpapillen.
• Butternut is een goede bron van bètacaroteen, die het lichaam omzet in vitamine A. Bètacaroteen is ook een antioxidant. Het voorkomt schade door vrije radicalen, die zou kunnen leiden tot bepaalde typen kanker en hartziekten. * • Maïs levert voedingsvezels die het spijsverteringsstelsel fit houden. * • Parmezaanse kaas is een goede bron van eiwit en een rijke bron van calcium, dat goed is voor sterke botten en tanden. Het bevat ook veel vitamine B12.
• Serveer de stoofschotel met aardappel-wortelpuree in plaats van met polenta. Kook daarvoor 450 g aardappels met 250 g worteltjes, in schijfjes gesneden, in kokend water tot ze zacht zijn, laat goed uitlekken en pureer ze met 5 eetlepels halfvolle melk en 30 g boter. Voeg 50 g geraspte cheddar, extra rijp, en 2-4 eetlepels fijngehakte peterselie toe. * • Parelgerst is ook een heerlijk alternatief voor de polenta. U kunt het in de oven bereiden samen met de groentestoofschotel. Doe 175 g gespoelde parelgerst in een schotel, samen met 1 fijngesneden ui en 1 theelepel gedroogde salie. Voeg 600 ml hete groentebouillon toe, dek de schotel af en laat 45-50 minuten koken in de oven, of tot de bouillon helemaal is geabsorbeerd en de gerst zacht is.
✓✓ ✓ A, C * ✓ ✓ B6, foliumzuur, calcium, fosfor, ijzer, koper, zink * ✓ B1, B12, E