Stoofschotel van worst en bonen

    Stoofschotel van worst en bonen

    2keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Gegrilde worsten in een pikante tomaten-bonensaus worden in dit gerecht bedekt met een luchtige puree van aardappel en pastinaak. Gebruik worstjes van varkensvlees. Er bestaan veel soorten worst met verschillende smaken, zodat u steeds een andere soort kunt kiezen. Serveer de stoofschotel met groene groenten, zoals gestoomde broccoli.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 varkensworsten van een goede kwaliteit, circa 275 g in totaal
    • 1 blik fijngehakte tomaten, circa 400 g
    • 2 blikken rode kidney- of kievitsbonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 2 el tomatenchutney
    • 2 tl paprikapoeder
    • Voor de aardappel-pastinaakpuree
    • 750 g aardappels, geschild en in blokjes gesneden
    • 1 grote pastinaak, circa 175 g, fijngesneden
    • 2 el halfvolle melk
    • 1 el extra vergine olijfolie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de grill voor. Leg de worsten onder de grill en laat ze circa 15 minuten bakken. Draai ze regelmatig om, zodat ze gelijkmatig bruinen en goed gaar worden.
    2. Kook ondertussen de aardappels en de pastinaak 15 minuten in een pan met kokend water tot ze gaar zijn.
    3. Doe tegelijkertijd de tomaten met sap, bonen, chutney en paprikapoeder in een pan en breng het langzaam aan de kook.
    4. Haal de worsten van onder de grill (laat de grill aan). Laat ze langzaam afkoelen en snijd dan elke worst diagonaal in 4 dikke plakken. Voeg ze toe aan het tomaten-bonenmengsel. Giet het mengsel in een vuurvaste schotel.
    5. Laat de aardappels en pastinaken uitlekken, plet ze met de melk en de olijfolie en breng de puree op smaak.
    6. Schep de puree op het mengsel van worst en bonen. Laat 5 minuten onder de grill bruin worden tot de puree goudbruin en krokant is. Serveer heet.

    Een variatie

    • Voor een stoofschotel van worst en linzen met couscous grilt u 4 (Italiaanse) varkensworsten met knoflook of Toulouseworsten (met een hoog gehalte aan vlees). Giet ondertussen 250 ml kokende groentebouillon over 250 g couscous en roer. Dek af en laat 5 minuten rusten, zodat de couscous de bouillon kan absorberen. Ga er met een vork doorheen en voeg de geraspte schil en het sap van 1 citroen, 2 eetlepels kappertjes en 3 eetlepels fijngehakte verse peterselie toe. Dek af en houd warm. Verhit 1 blik fijngehakte tomaten, circa 400 g, met 1 blik groene linzen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld. Voeg 2 eetlepels fijngehakte verse munt toe en breng op smaak. Snijd elke worst in 4 plakken en voeg ze toe aan het tomaten-linzenmengsel. Schep de worsten en de saus over de couscous. Garneer met takjes peterselie en serveer heet.

    Pluspunten

    • Door in een gerecht als dit peulvruchten op te nemen, kunt u de hoeveelheid vlees beperken, zodat het gehalte aan goede eiwitten hoog blijft en de hoeveelheid vetten die in het gerecht zitten beperkt is. * • Tomaten uit blik zijn ideaal om op voorraad te hebben, niet alleen omdat ze zo handig zijn, maar ook omdat ze heel voedzaam zijn. Lycopeen is een waardevolle antioxidant die in tomaten zit en die wordt versterkt door het koken. Tomaten uit blik zijn dus een betere lycopeenbron dan verse tomaten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C * ✓✓ E, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, * kalium, koper, zink * ✓ A, B2, B12, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren