Stroganov van rund en champignons

    Stroganov van rund en champignons

    10keer bewaard
    27min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze versie van de klassieke boeuf Stroganov laat zien hoe groenten een bescheiden portie vlees kunnen opwaarderen. Het resultaat is minstens zo lekker als de echte stroganov, en past beter bij het moderne voedingspatroon, waarin alternatieven voor vlees een belangrijke rol spelen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el extra vergine olijfolie
    • 200 g kastanjechampignons, gehalveerd
    • 1 rode paprika, zaad verwijderd en in fijne reepjes gesneden
    • 200 g broccoli, in kleine roosjes verdeeld
    • 150 ml runderbouillon
    • 1 ui, in ringen gesneden
    • 300 g runderfilet, in dunne reepjes gesneden
    • 2 el cognac
    • 3 el mierikswortelpasta (desgewenst)
    • 150 ml zure room
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 17min  ›  Klaar in:27min 

    1. Verhit de helft van de olie in een grote pan. Voeg de champignons toe en bak ze 2 minuten tot ze zacht worden. Voeg rode paprika en broccoliroosjes toe en bak al roerend nog 3-4 minuten.
    2. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Dek de pan af, temper het vuur en laat circa 5 minuten sudderen tot de broccoli zacht is.
    3. Verhit ondertussen de resterende eetlepel olie in een grote braadpan en roerbak de uiringen circa 5 minuten tot ze zacht en bruin worden. Voeg de reepjes rundvlees toe en roerbak 1 minuut tot ze van kleur veranderen. Houd iets afstand van de pan, giet de cognac in de pan en flambeer.
    4. Zodra de vlammen minderen voegt u de mierikswortelpasta (als u deze gebruikt) en zure room toe. Voeg de groenten met kookvocht toe. Roer goed, breng op smaak en serveer onmiddellijk. Het traditionele Russische bijgerecht bij stroganov is pilafrijst, maar ook tagliatelle of gekookte, nieuwe aardappels passen uitstekend bij deze groenterijke versie.

    Variaties en tips

    • Maak het gerecht met fijne reepjes ham in plaats van runderfilet. Vervang champignons en broccoli door 200 g witte of groene kool, in stukken gescheurd, en 150 g diepvrieserwten. Vervang de runderbouillon door groentebouillon en de cognac door cider (deze kunt u niet flamberen). Voeg 2 el dijonmosterd (of uw favoriete mosterd) toe in plaats van mierikswortelpasta. Serveer met lichte aardappelpuree (zie deze website). * • Mager varkens-, kippen- of kalkoenvlees zijn goede alternatieven voor rundvlees. * • Voor een vegetarische stroganov laat u het vlees weg en gebruikt u groentebouillon. Verhoog de hoeveelheid paddenstoelen tot 450 g. Een deel daarvan kan bestaan uit shiitakes of andere speciale soorten. Gebruik 2 paprika's.

    Pluspunten

    • Er wordt hier maar een kleine hoeveelheid van gebruikt, maar mierikswortel levert wel voedingsvezels, B-vitaminen en vitamine C. * • Broccoli is een goede bron van vitamine C, die bij dit gerecht het lichaam helpt het ijzer uit het rundvlees op te nemen. * • Champignons bevatten weinig vet en calorieën en leveren bovendien nuttige hoeveelheden koper en B-vitaminen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C * ✓✓ B2, B6, E, foliumzuur, ijzer, koper, zink * ✓ B1, niacine, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren