Sushi

    Sushi

    10keer bewaard
    40min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Japanse gerechten bevatten vaak weinig vet en deze stijlvolle sushi vormt daarop geen uitzondering. Nu sushi-ingrediënten steeds beter verkrijgbaar zijn, kunt u het ook zelf maken. Gebruik wel de speciale, kleverige sushirijst.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 300 g sushirijst
    • 2 el kristalsuiker
    • 1 tl zout
    • 3 el rijstazijn
    • 2 lente-uitjes, zeer fijn gehakt
    • stukje komkommer van 30 g, zaad verwijderd en fijngehakt
    • 115 g gerookte zalm
    • 4 velletjes nori, totaal circa 10 g
    • 2 tl wasabi (Japanse, scherpe mierikswortelpasta)
    • Om te serveren: (desgewenst)
    • Japanse gember
    • Japanse sojasaus

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:40min 

    1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen die staan aangegeven op de verpakking.
    2. Doe ondertussen suiker, zout en azijn in een pan en verwarm dit langzaam, tot de suiker is opgelost. Sprenkel dit mengsel over de gekookte rijst en roer er dan lente-ui en komkommer door. Leg er een theedoek op en laat afkoelen.
    3. Verdeel de rijst in 4 gelijke porties. Snijd de zalm in reepjes van circa 1 cm breedte. Leg een velletje nori met de glanzende kant naar beneden op een bamboematje of op een vel bakpapier op een snijplank. Verdeel een portie rijst over de nori, druk dit gelijkmatig aan en laat boven en onder 1 cm vrij. Leg een kwart van de zalm midden op de laag rijst en verdeel de zalm erover, samen met ½ tl wasabi.
    4. Rol de nori en rijst met behulp van het bamboematje of bakpapier op tot een mooie rol. Druk alles goed aan, zodat de rijst blijft kleven en de vulling op zijn plaats houdt. Maak op deze manier nog 3 rolletjes.
    5. Snijd elke rol met een nat mes in 8 plakjes en leg ze op een schaal. Spoel het mes telkens schoon als een plakje is gesneden. Garneer desgewenst met stukjes Japanse gember en geef er als dipsaus een kommetje Japanse sojasaus bij.

    Variaties en tips

    • Snijd voor garnalensushi 115 g gare, gepelde garnalen fijn en roer dit in plaats van de zalm door de rijst. De wasabi vervalt. * • Doe voor paddestoelen-wortelsushi 4 grote gedroogde shiitakes in een pannetje, zet ze onder koud water en laat ze een halfuur weken. Verwijder dan de steeltjes. Doe de shiitakes weer bij het vocht in de pan, samen met 1 kleine wortel, in fijne juliennereepjes gesneden. Kook dit in 4-5 minuten beetgaar; giet af. Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes. Snijd ½ komkommer in de lengte in vieren en verwijder het zaad. Snijd er zeer dunne reepjes van die even lang zijn als de nori. Verdeel de rijst over de nori, leg paddenstoel en wortel in het midden en daarop wat komkommer. Rol op en snijd in plakjes zoals eerder beschreven. Strooi 2 el zwart of geroosterd wit sesamzaad op een bord en doop de sushi's hierin, zodat ze licht bedekt zijn.

    Pluspunten

    • Net als andere zeeproducten is nori (gedroogde, geroosterde zeewiervellen) een goede bron van jodium, belangrijk voor een goed werkende schildklier. Nori levert ook heel veel calcium, kalium en vitamine A.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren