Tagliatelle met gehaktballetjes

    Tagliatelle met gehaktballetjes

    16keer bewaard
    2uur30min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een variatie op de alom bekende en populaire spaghetti bolognese en zal net zo goed in de smaak vallen. De gehaktballetjes worden verfijnd met aubergine en de saus bevat alle smaken die thuishoren in een Italiaans gerecht. U kunt de saus en de gehaktballetjes van tevoren bereiden en opwarmen terwijl u de pasta kookt.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 aubergine, circa 200 g
    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 350 g mager rundergehakt
    • 1 kleine ui, grofgesneden
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 100 g verse witte broodkruimels
    • fijngeraspte schil van 1 citroen
    • 1 el verse basilicumblaadjes
    • 400 g eiertagliatelle
    • peper en zout
    • verse basilicumblaadjes om te garneren
    • Tomatensaus
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 4 plakjes mager spek, circa 125 g in totaal, zonder zwoerd en fijngesneden
    • 1 ui, grofgesneden
    • 1 middelgrote wortel, in dunne plakjes gesneden
    • 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 2 blikken tomaten, à 400 g, fijngesneden
    • 150 ml droge witte wijn
    • 1 el fijngehakte verse basilicum

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Verwarm de grill voor. Halveer de aubergine overlangs en leg de helften met de schil naar boven onder de grill. Gril ze 5 minuten. Draai ze daarna om, smeer de gesneden kant in met de olie en gril ze nog 5 minuten of tot het vruchtvlees helemaal gaar is. Laat afkoelen.
    2. Verwijder de aubergines en doe het vruchtvlees in een mixer of keukenmachine. Voeg het gehakt, de ui, de knoflook, de broodkruimels, de citroenschil en de blaadjes basilicum toe. Breng op smaak en mix even. Rol met vochtige handen 36 balletjes van het mengsel en laat ze afkoelen.
    3. Maak de saus. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag, voeg het spek en de ui toe en bak 3-4 minuten al roerend, of tot alles gaar is. Voeg de wortel, de bleekselderij en de knoflook toe en bak nog 5 minuten terwijl u regelmatig roert. Voeg de tomaten en hun sap en de wijn toe en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, temper dan het vuur, dek af en laat 20 minuten sudderen.
    4. Terwijl de saus kookt, bakt u de gehaktballetjes in een grote braadpan met antiaanbaklaag zonder vet. Bak ze in 3 porties, telkens gedurende 10-12 minuten, tot ze gelijkmatig bruin en gaar zijn. Als ze klaar zijn, haalt u de balletjes met een schuimspaan uit de pan en laat u ze uitlekken op keukenpapier. Als ze allemaal klaar zijn, voegt u ze toe aan de saus, samen met de fijngehakte basilicum. Houd de saus warm.
    5. Doe de tagliatelle in een grote pan met kokend water. Als het water opnieuw aan de kook is, kookt u de pasta in 10-12 minuten beetgaar, of volgens de instructies op de verpakking. Laat hem uitlekken en meng hem met de gehaktballetjes en de saus. Garneer met verse basilicumblaadjes en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Laat de basilicum weg en voeg 1 eetlepel pesto, bij voorkeur rode, toe aan de saus. * • Voeg 85 g jonge spinazie toe aan de saus met de gehaktballetjes. * • Vervang het rundergehakt door mager lams- of varkensgehakt. * • Wilt u een pikante saus, voeg dan ½ theelepel chilisaus of enkele druppels tabasco toe. * • Gebruik andere pastavormen. Ook spaghetti en penne gaan goed samen met gehaktballetjes. * • Vervang de bleekselderij door ½ venkelknol. * • Serveer de pasta met verse, geschaafde Parmezaanse kaas erbovenop. * • U kunt van het vlees ook platte koekjes maken en deze in de pan bakken met een beetje olijfolie. Serveer ze op een hard broodje met een beetje sla en tomatenchutney.

    Pluspunten

    • Pasta met eieren (pasta alle uova) is een waardevol voedingsmiddel met weinig vetten maar veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Het bevat ook veel zetmeelrijke koolhydraten en daarom is het zo populair bij atleten, vooral de avond voor een grote wedstrijd. Tijdens de vertering wordt het zetmeel afgebroken in glucose. Dat wordt door de spieren opgeslagen als glycogeen en langzaam vrijgegeven als energie tijdens een inspanning. * • Door aubergine en broodkruimels toe te voegen aan de gehaktballetjes krijgen ze niet alleen een heerlijke smaak en luchtige structuur, maar bevatten ze ook meer voedingsvezels. * • Door de gehaktballetjes zonder vet of olie te bakken, komt er vet uit het vlees vrij, dat u vervolgens kunt verwijderen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, niacine * ✓✓ A, foliumzuur, kalium, koper * ✓ B2, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren