Tagliatelle met paddestoelen

    Tagliatelle met paddestoelen

    8keer bewaard
    1uur


    3 personen hebben dit gemaakt

    Kies een waaier aan exotische en wilde paddestoelen voor dit paddestoelenfeest. Hun smaak wordt versterkt door de rijke marsala. Dit gerecht past uitstekend in een evenwichtig voedingspatroon. Het resultaat is een aangenaam gerecht dat niet overladen is met room, die een paddestoelensaus meestal te zwaar maakt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
    • 90 ml kokend water
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 3 sjalotjes, fijngesneden
    • 225 g champignons, in plakjes gesneden
    • 150 ml marsala
    • 450 g tagliatelle
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden (desgewenst)
    • 450 g gemengde paddestoelen, waaronder shii-take paddestoelen, oesterzwammen, kastanjechampignons, cantharellen of andere wilde paddestoelen, in plakjes gesneden of gehalveerd
    • 250 g tomaten, ontveld, zonder zaden en in plakjes gesneden
    • 2 tl verse tijmblaadjes of 1 tl gedroogde tijm
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Doe het eekhoorntjesbrood in een kom en voeg het kokend water toe, zodat het eekhoorntjesbrood helemaal is bedekt. Laat 15 minuten weken, laat dan uitlekken en bewaar het weekvocht. Snijd in plakjes en gooi taaie stelen weg.
    2. Verhit de helft van de olijfolie in een pan en bak de sjalotjes ongeveer 3 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Voeg de champignons toe aan de pan en laat nog 8-10 minuten bakken of tot alle vloeistof uit de champignons is verdampt.
    3. Voeg de marsala en het weekvocht van het eekhoorntjesbrood toe. Laat circa 10 minuten zachtjes koken of tot de saus tot de helft is ingedikt.
    4. Kook ondertussen de tagliatelle 10-12 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volg de instructies zoals die op de verpakking staan vermeld.
    5. Verhit de resterende eetlepel olie circa 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de pasta in een grote braadpan. Voeg de knoflook, als u die gebruikt, en de gemengde paddestoelen toe. Bak vervolgens 3-5 minuten op een middelhoog vuur tot de paddestoelen net gaar zijn. Schud regelmatig.
    6. Voeg de tomaten, de tijm en de peterselie toe aan de paddestoelensaus en verhit ze nog 1-2 minuten. Voeg het eekhoorntjesbrood toe, breng op smaak en haal de pan van het vuur.
    7. Laat de tagliatelle uitlekken en verdeel hem dan over 4 kommen. Schep de paddestoelensaus erbovenop en serveer het gerecht meteen.

    Variaties en tips

    • Voor een romige saus voegt u 4 eetlepels kwark of Griekse yoghurt toe met de tomaten. * • De marsala kunt u desgewenst vervangen door witte of rode wijn.

    Pluspunten

    • Paddestoelen zijn een goede bron van de B-vitaminen niacine, B6 en foliumzuur. Daarnaast bevatten ze veel koper, een van de belangrijkste mineralen die tot een gezonde voeding zouden moeten behoren. * • In de meeste recepten worden slechts kleine hoeveelheden paddestoelen gebruikt, zodat ze slechts weinig voedingswaarde leveren. In dit gerecht worden veel verse paddestoelen gebruikt en ook gedroogde, die het gerecht meer smaak geven.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper * ✓✓ niacine, kalium, selenium * ✓ B1, B2, B6, C, E, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    van
    0

    - 20 jan 2011

    van
    0

    Gezonder gemaakt. Heb de gedroogde paddestoelen vervangen door verse cantharellen en trompetes des mortes en toch 100 cl room toegevoegd,niet te zwaar ,erg lekker. - 20 jan 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren