Tarbot met Maltezersaus

    Tarbot met Maltezersaus

    2keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Gepocheerde tarbot past uitstekend bij deze vetarme versie van de klassieke hollandaisesaus die op smaak wordt gebracht met bloedsinaasappelen. Serveer met gestoomde nieuwe aardappelen, peultjes en maïskolfjes.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 ml visbouillon
    • 1 sjalotje, in schijfjes gesneden
    • 1 plakje citroen
    • 1 laurierblaadje
    • 6 zwarte peperkorrels, geplet
    • 4 tarbotfilets, à circa 150 g
    • Maltezersaus
    • 85 g ongezouten boter
    • 1 el bloedsinaasappelsap
    • 1 el wittewijnazijn
    • 3 zwarte peperkorrels, lichtjes geplet
    • 2 eierdooiers
    • 1 tl citroensap
    • 1 tl fijngeraspte sinaasappelschil
    • peper en zout
    • 125 g tomaten, zonder vel, zonder pitjes en in kleine blokjes gesneden
    • verse takjes dragon om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Klaar in:30min 

    1. Doe de bouillon, het sjalotje, het plakje citroen, het laurierblaadje en de peperkorrels in een pan waar de filets in één laag in kunnen. Breng aan de kook, haal de pan dan van het vuur en zet opzij om te trekken terwijl u de saus maakt.
    2. Laat de boter in een kleine steelpan smelten. Giet de heldere goudkleurige vloeistof in een kom, verwijder het witte bezinksel en zet opzij om af te koelen.
    3. Doe het sinaasappelsap, de wijnazijn, de peperkorrels en 1 eetlepel water in een kleine steelpan en laat 2 minuten koken, of tot de vloeistof half is ingekookt. Doe de saus dan in een au bain-mariepan of in een vuurvaste kom boven een pan met kokend water. De kom mag het water niet raken.
    4. Voeg de eierdooiers toe en klop gedurende 4-5 minuten of tot het mengsel dik en bleek wordt. Doe langzaam, druppel voor druppel, de gesmolten boter erbij. Als alle boter in de saus is opgenomen, blijft u kloppen tot de saus dik genoeg is om een dikker laagje saus achter te laten op de oppervlakte van de saus als u de garde optilt. Dat duurt doorgaans 4-5 minuten.
    5. Als de saus begint te schiften, haalt u de pan meteen van het vuur, voegt u een ijsblokje toe en klopt u stevig tot de saus weer in orde is. Haal het ijsblokje uit de saus, zet de pan weer op het vuur en voeg opnieuw al kloppend boter toe.
    6. Voeg het citroensap en de sinaasappelschil toe en breng het geheel op smaak met peper en zout naar wens. Haal de pan van het vuur. Voeg vervolgens al roerend de tomaten toe, dek de pan af en zet hem opzij terwijl u de vis pocheert.
    7. Zeef de afgekoelde visbouillon en doe hem weer in de pan. Voeg de visfilets toe. De vloeistof zou de filets net moeten bedekken. Verwijder indien nodig vloeistof en bewaar deze om later eventueel vissoep van te maken. Verhoog het vuur langzaam, zodat de bouillon net suddert maar niet hard kookt, en pocheer de visfilets circa 5 minuten, afhankelijk van de dikte, tot ze gemakkelijk uit elkaar vallen.
    8. Haal de filets met een schuimspaan uit de pan en schud het teveel aan vloeistof eraf. Leg de vis op voorverwarmde borden. Schep de saus erover, garneer met takjes dragon en serveer.

    Variaties en tips

    • Tarbot is een nogal dure vis. Voor een goedkopere versie kunt u 8 tongfilets, zonder vel, à circa 75 g, pocheren zoals in het hoofdrecept. * • In plaats van de Maltezersaus kunt u de vis serveren met verse sinaasappel-tomatensalsa. Snijd hiervoor 200 g gemengde rode en gele kerstomaten fijn. Schil 2 sinaasappelen, maak de partjes los en snijd ze fijn. Meng de sinaasappelen met de tomaten. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met 2 eetlepels fijngehakte verse kruiden, zoals dragon, peterselie en bieslook. Roer voorzichtig, dek af en zet koel weg tot u het nodig hebt. * • De pocheervloeistof kunt u laten afkoelen en 1 dag in de koelkast bewaren om als basis voor een vissoep te gebruiken.

    Pluspunten

    • Tarbot is een uitstekende bron van niacine, dat nodig is om energie te halen uit koolhydraatrijk voedsel. * • Tomaten bevatten lycopeen, een waardevolle antioxidant. Recente studies tonen aan dat lycopeen bescherming zou kunnen bieden tegen blaas- en pancreaskanker.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B12, niacine * ✓✓ A * ✓ B6, C, E, calcium, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren