Teriyaki zwaardvisspiesen

    Teriyaki zwaardvisspiesen

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur5min


    Maak dit als eerste!

    Teriyaki is een populaire bereidingswijze uit Japan. Het woord komt van teri, wat ‘glimmen’ betekent, en yaki, wat ‘grillen’ betekent. De teriyakimarinade waarmee vis of vlees wordt bedekt, wordt meestal gemaakt van sojasaus, rijst en suiker, maar is ook kant-en-klaar verkrijgbaar. De marinade heeft een sterke smaak, wees er dus zuinig mee.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 550 g dikke zwaardvismoten
    • 4 kleine, rode uien, in vieren gesneden
    • 1 grote gele paprika, zonder zaden en in 16 blokjes gesneden
    • 2 limoenen, elk in 8 dikke plakken gesneden
    • 2 el fijngehakte verse koriander om te garneren
    • Marinade
    • 3 el teriyakimarinade
    • 1 el vloeibare honing
    • 1 tl geroosterde sesamolie
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • Zoete chilinoedels
    • 250 g fijne Chinese eiernoedels
    • 1 el zonnebloemolie
    • 2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
    • 1 el fijngesneden verse gember
    • 125 g peultjes, in plakjes gesneden
    • 6 lente-uitjes, gescheurd
    • 3 el zoete chilisaus
    • 2 el lichte sojasaus

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 55min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Als u houten spiesen gebruikt, laat ze dan ten minste 30 minuten weken in koud water. Verwarm de grill voor.
    2. Snijd de zwaardvis in 24 hapklare stukken. Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom en smeer de vis ermee in. Prik de blokjes vis op 8 spiesen en wissel de vis af met de uien, de paprika en de limoenen.
    3. Gril de spiesen 8-10 minuten of tot de vis net gaar maar in het midden nog een beetje doorschijnend is en de rest van de ingrediënten mooi goudbruin. Draai de spiesen halverwege de griltijd om en smeer ze nog een keer in met de rest van de marinade.
    4. Terwijl de spiesen worden gegrild, bereidt u de noedels. Doe ze in een pan met kokend water, breng het water opnieuw aan de kook en laat 3 minuten sudderen, of volg de instructies op de verpakking. Laat de noedels goed uitlekken. Verhit de olie in een wok op een hoog vuur en bak de knoflook en de gember gedurende 30 seconden. Voeg de peultjes en de lente-uitjes toe en laat ze 1 minuut bakken. Doe de noedels, de zoete chili- en de sojasaus erbij, en laat al roerend nog 1-2 minuten bakken.
    5. Schep het noedelmengsel op voorverwarmde borden en leg er de visspiesen op. Garneer met de fijngehakte koriander en serveer.

    Een variatie

    • Voor zeeduivelspiesen op Italiaanse wijze snijdt u de 2 filets van een zeeduivelstaart van 600 g. Meng 2 eetlepels extra vergine olijfolie, 2 theelepels balsamicoazijn, 1 eetlepel vloeibare honing en 2 eetlepels gescheurd vers basilicum. Leg een stuk plasticfolie op een snijplank. Schik 3 plakjes parmaham, zonder vet, overlappend op de folie en leg er een zeeduivelfilet op. Schep de helft van het basilicummengsel erover en verpak de vis in de ham met behulp van de folie. Herhaal dat met de andere filet en nog 3 plakjes parmaham. Verwijder de folie en snijd de vis in plakken van 2,5 cm. Prik ze op spiesen om en om met 12 kerstomaten en 1 grote groene paprika, zonder zaden en in stukken gesneden. Smeer de vis en de groenten in met de rest van het basilicummengsel. Laat 6-8 minuten grillen, of tot de vis gaar is en gemakkelijk uit elkaar valt. Serveer met een salade en knapperig brood.

    Pluspunten

    • Zwaardvis is een uitstekende bron van vitamine B12, dat niet alleen een rol speelt in de vorming van rode bloedcellen, maar ook het zenuwstelsel gezond houdt door de vorming van een beschermende laag om de zenuwen. * • Peultjes zijn een goede bron van vitamine C. Ze bevatten meer van deze vitamine dan erwten omdat de peulen voor een extra hoeveelheid zorgen. * • Limoen is een goede bron van vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, C, niacine, selenium * ✓✓ ijzer, kalium * ✓ A, B2, E, calcium, foliumzuur, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren