Terrine van flageolets en knoflook

    Terrine van flageolets en knoflook

    Voeg toe aan favorieten!
    2uur30min


    Maak dit als eerste!

    Deze romige terrine, verpakt in groene wijnbladeren en gevuld met olijven, is gegarandeerd een succes. De terrine wordt gemaakt van flageolets en kwark, en subtiel op smaak gebracht met knoflook. Serveer met knapperige blaadjes witlof, partjes verse sinaasappel en knapperig stokbrood als verleidelijk voorgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 225 g gedroogde flageolets, ten minste 8 uur geweekt
    • 1 kleine ui, gehalveerd
    • reepje citroenschil
    • 2 laurierblaadjes
    • 10 wijnbladeren in pekel, of zoveel als nodig zijn
    • 125 g kwark
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 el citroensap
    • 2 eieren, zachtjes losgeklopt
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout
    • 50 g groene olijven gevuld met piment, in plakken gesneden
    • Om te serveren
    • 1 stuk witlof, de blaadjes losgemaakt
    • 2 sinaasappelen, geschild en in partjes verdeeld
    • 45 g geroosterde amandelen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af onder koud stromend water. Doe ze in een pan met de ui, de citroenschil en de laurierblaadjes en voeg koud water toe tot alles is bedekt. Breng aan de kook en laat 10 minuten hard koken. Temper dan het vuur en laat 45-60 minuten sudderen tot alles gaar is.
    2. Laat de wijnbladeren uitlekken en spoel ze af onder koud water. Leg ze op keukenpapier en dep ze droog. Smeer een schaal of bakvorm met 1 liter inhoud lichtjes in met olie en leg de bladeren erin met de blinkende zijde naar buiten. Laat ze over de rand hangen en zet opzij.
    3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de bonen uitlekken en verwijder de ui, de citroenschil en de laurierblaadjes. Doe de bonen in een kom en plet ze met een aardappelstamper tot er een smeuïge brij ontstaat.
    4. Voeg de kwark, de knoflook, het citroensap, de eieren, de peterselie en peper en zout naar wens toe. Meng het geheel en voeg de olijven toe. Schep het mengsel in de schaal of vorm en druk het goed aan in de hoeken. Strijk het oppervlak glad en plooi de bladeren erover. Dek indien nodig af met extra bladeren.
    5. Dek de schaal of vorm af met een stuk ingeoliede aluminiumfolie en maak die aan de randen goed vast. Zet de schaal of vorm in een braadschotel en giet er voldoende warm water bij, zodat de schaal aan de zijkanten tot tweederde onder water staat. Bak de terrine 1 uur of tot de bovenkant stevig is. Haal de schaal uit het water, zet hem op een rooster en laat afkoelen. Zet ten minste 2 uur koel weg voor het serveren.
    6. Om de terrine uit de schaal te halen, gaat u met een mes langs de randen en draait u de schaal om op een bord. Snijd de terrine in plakken en leg die op borden. Garneer met witlof, partjes sinaasappel en amandelen en serveer.

    Pluspunten

    • Flageolets zitten boordevol eiwitten, oplosbare voedingsvezels en zetmeelrijke koolhydraten. Ze bevatten ook redelijke hoeveelheden ijzer. * • Kwark wordt gemaakt met een bepaald zuur dat zorgt voor een frisse, scherpe smaak. Kwark bevat circa de helft van de hoeveelheid vet van harde kazen zoals cheddar.

    Variaties en tips

    • Van het flageoletmengsel kunt u ook een heerlijke dipsaus maken. Laat de eieren weg en voeg 1 eetlepel extra vergine olijfolie en een extra theelepel citroensap toe. Schep in kommen en serveer met rauwkost en brood. * • Voor een terrine van adzukibonen en prei laat u 225 g gedroogde adzukibonen 8 uren weken. Laat ze uitlekken en spoel ze af. Doe ze in een pan en bedek ze met water. Voeg 2 laurierblaadjes en een reepje sinaasappelschil toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten hard koken. Temper dan het vuur en laat circa 45 minuten sudderen, of tot alles gaar is. Laat uitlekken en bewaar 4 eetlepels van de kookvloeistof. Verwijder de laurierblaadjes en de sinaasappelschil en pureer of plet de bonen met de bewaarde vloeistof tot ze smeuïg zijn. Voeg 125 g kwark, 50 g fijngehakte, geroosterde hazelnoten, 2 losgeklopte eieren, 1 uitgeperst teentje knoflook en 2 eetlepels fijngehakte verse dragon toe en breng op smaak. Kook 225 g jonge prei 2 minuten in water, laat uitlekken en spoel af met koud water. Dep droog met keukenpapier. Bedek een vorm met bakpapier en schep er een kwart van het bonenmengsel in. Schik eenderde deel van de prei erop en maak die indien nodig korter. Herhaal dit en eindig met het bonenmengsel. Dek af en bak zoals in het hoofdrecept. Serveer met blaadjes groene sla.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper * ✓✓ C * ✓ A, B1, B2, B12, E, niacine, calcium, ijzer, * kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren