Terrine van hert en champignons

    Terrine van hert en champignons

    Voeg toe aan favorieten!
    4uur


    3 personen hebben dit gemaakt

    Mager hertenvlees is ideaal om te gebruiken in een terrine. Meng het met varkensvlees en marineer het in port met kruiden, zodat het meer smaak krijgt en sappiger wordt. Serveer de terrine in plakken met gemengde salade en volkorenbrood als lunch of leg het tussen broodjes. Of serveer het als voorgerecht voor 8 personen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 450 g gehakt van hertenvlees
    • 200 g mager varkensgehakt
    • 1 tl fijngeraspte verse gember
    • 12 jeneverbessen, gekneusd
    • ½ tl vers gemalen nootmuskaat
    • ¼ tl gemalen kruidnagels
    • 100 ml port
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 100 g gewone of kastanjechampignons, fijngesneden
    • 1 ei, losgeklopt
    • 4 el fijngehakte peterselie
    • 2 tl verse tijmblaadjes
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:4uur 

    1. Meng het hertenvlees met het varkensgehakt, de gember, de jeneverbessen, de nootmuskaat en de kruidnagels. Besprenkel met de port en de helft van de olie en meng. Dek af en laat 2 uur marineren.
    2. Verhit ondertussen de resterende eetlepel olie in een pan met antiaanbaklaag, voeg de champignons toe en bak ze al roerend 5 minuten, of tot ze bruin en droog zijn. Zet opzij om af te koelen.
    3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek de bodem en de zijkanten van een terrine of bakvorm met een inhoud van 1,2 liter met bakpapier of vetvrij papier.
    4. Voeg de champignons, het ei, de peterselie en de tijm toe aan het vlees en breng op smaak met peper en zout. Schep het mengsel in de schotel of vorm en strijk het oppervlak glad. Dek af met een dubbele laag folie. Bak de terrine 1¼-1½ uur in de oven. Verwijder de folie en controleer of de terrine klaar is door er een spies in het midden in te steken. Als het vocht dat eruit loopt helder is, is de terrine klaar.
    5. Leg een dubbele laag bakpapier op de terrine en leg er 2 blikken of andere gewichten op. De sappen zullen nu uit de terrine vrijkomen en opstijven. Zet koud weg om op te stijven, indien mogelijk gedurende een nacht. Laat de terrine in ieder geval op kamertemperatuur komen voor het serveren.

    Pluspunten

    • Hertenvlees bevat meer ijzer dan rundvlees en levert waardevolle hoeveelheden zink. Het bevat ook weinig vetten, slechts 1,6 g vet per 100 g in vergelijking met 4,1 g vet per 100 g lendenbiefstuk. * • Traditionele vleesterrines worden sappig gemaakt met varkensvet, waardoor ze veel verzadigde vetzuren bevatten. In dit recept wordt mager varkensgehakt gebruikt. Dat maakt de terrine smakelijk en sappig, maar bevat slechts 5 g vet per 100 g vlees. * • In Aziatische culturen staan champignons bekend om de eigenschap dat ze het immuunsysteem zouden stimuleren. Chinezen gebruiken ze al meer dan 6000 jaar in de geneeskunde.

    Variaties en tips

    • Gebruik rode wijn in plaats van port en bak 1 geperst teentje knoflook met de champignons in stap 2. Vervang de gember, de jeneverbessen, de nootmuskaat en de kruidnagels door 1 eetlepel paprikapoeder die u met de kruiden toevoegt. Schep de helft van het mengsel in de vorm en schik 12 gevulde groene olijven in 2 rijen in het midden. Schep dan de rest van het mengsel erover en bereid het zoals in het hoofdrecept. Als de terrine wordt gesneden zal in elke schijf een olijf te zien zijn. * • Voor een sterkere champignonsmaak weekt u 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood, snijdt u het fijn en bakt u het met de verse champignons in stap 2. * • Voeg 6 fijngesneden pruimen toe met de champignons in stap 4. * • Serveer de terrine gegarneerd met een salsa-achtige bovenlaag van fijngesneden tomaten, rode ui en peterselie.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, E, niacine * ✓✓ B12, C, zink * ✓ A, foliumzuur, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren