Thaise kipsalade

    Thaise kipsalade

    22keer bewaard
    3uur50min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Deze smakelijke salade is gebaseerd op een populair Thais gerecht met kipspiesen. Gemarineerde reepjes kip worden op spiesen gegrild en geserveerd boven op een mix van rijst en knapperige groenten, en besprenkeld met een pikante pindadressing. U kunt de kip op de spiesen of los serveren, zoals u zelf wenst.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 550 g kipfilets
    • 2 el zonnebloemolie
    • 3 el sojasaus
    • 1 el vissaus
    • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
    • een stuk verse gember van 2,5 cm, fijngesneden
    • 250 g basmatirijst, goed afgespoeld
    • 100 g peultjes, gehalveerd
    • geraspte schil en sap van 2 limoenen
    • 2 el verse koriander, fijngehakt
    • ½ kleine krop paksoi, circa 225 g, gescheurd
    • ¼ komkommer, in dobbelsteentjes gesneden
    • 4 lente-uitjes, in dunne reepjes gesneden
    • Pikante pindadressing
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 3 el pindakaas met stukjes
    • 1 verse, milde rode peper, zonder zaden en fijngesneden
    • 100 ml vetarme kokosmelk
    • 1 tl fijne kristalsuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 3uur50min  ›  Klaar in:3uur50min 

    1. Snijd de kipfilets in lange repen van circa 1 cm dik. Meng de helft van de olie, 2 el van de sojasaus, vissaus, knoflook en gember in een kom. Voeg de reepjes kip toe en meng goed, zodat deze aan alle kanten zijn bedekt. Dek af en laat minstens 3 uur in de marinade liggen.
    2. Kook de rijst in een pan met kokend water gedurende 8 minuten of tot de rijst bijna gaar is. Voeg de peultjes toe en laat nog 2 minuten koken. Laat uitlekken in een zeef en spoel met koud water.
    3. Meng de geraspte limoenschil en het limoensap met de resterende el olie en de el sojasaus in een grote slakom. Voeg de rijst en peultjes, fijngehakte koriander, paksoi, komkommer en lente-uitjes toe en meng goed.
    4. Verwarm de grill voor. Haal de reepjes kip uit de marinade en bewaar de marinade. Prik het vlees op metalen spiesen (of aan houten spiesen die u hebt laten weken). Laat 8-10 minuten grillen of tot het vlees helemaal gaar is. Draai de spiesen regelmatig om, zodat de kip gelijkmatig bruint.
    5. Maak ondertussen de dressing. Doe de ui, pindakaas, rode peper, kokosmelk, poedersuiker en bewaarde marinade in een kleine pan. Breng aan de kook en laat 5 minuten al roerend zachtjes koken. Als de dressing te dik is, voegt u 2-3 el water toe.
    6. Haal de kip van de spiesen en schep ze op de salade (of leg de spiesen boven op de salade). Giet de dressing over de salade. Serveer warm of laat afkoelen tot op kamertemperatuur.

    Pluspunten

    • Deze salade heeft alles wat een evenwichtige maaltijd nodig heeft, namelijk een goede hoeveelheid zetmeelrijke koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. * • Pinda's bevatten veel vet, maar het grootste deel ervan bestaat uit gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen.

    Variaties en tips

    • Voor een meer verfijnde dressing die ook minder vet bevat, gebruikt u de melk van een verse kokosnoot in plaats van verpakte kokosmelk. Maak twee van de ‘ogen’ van de kokosnoot open met een stevige, scherpe metalen spies of een schroevendraaier en een hamer, en giet de melk door een zeef. * • Voor Thaise vis-noedelsalade snijdt u 500 g zeeduivelfilet of dikke kabeljauwfilet zonder vel in dobbelsteentjes. Marineer en gril de vis zoals in het hoofdrecept. De baktijd zal 5-6 minuten zijn. Vervang de basmatirijst door 250 g eiernoedels en kook die 4 minuten in een pan met kokend water, of volg de instructies op de verpakking. Voeg de peultjes 2 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Voeg in stap 3 1 rode paprika, zonder zaden en in reepjes gesneden, met de andere groenten toe. * • Gril de stukken kip, haal ze van de spiesen en meng ze met de pindadressing. Laat afkoelen en zet 2-3 uur koel weg. Schep de kip en dressing voor het serveren boven op de gekoelde rijstsalade.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, niacine * ✓✓ B2, foliumzuur, selenium, zink * ✓ ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren