Thaise kokosrijst met garnalen

    Thaise kokosrijst met garnalen

    15keer bewaard
    33min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Dit rijstgerecht met garnalen combineert de klassieke Thaise aroma's van kokos, limoen en gember. Pandanrijst, ook jasmijn- of Thaise rijst genoemd, is een van nature geurige rijst met een fijne smaak. Deze rijst kan eventueel worden vervangen door basmatirijst.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 600 ml visbouillon
    • 200 g pandanrijst
    • 1½ el zonnebloemolie
    • 1 teentje knoflook, gesnipperd
    • stukje verse gemberwortel van 2,5 cm, fijngehakt
    • 1 bosje lente-ui, in dunne ringetjes gesneden
    • 250 g broccoliroosjes, in kleine stukjes verdeeld
    • 12 rauwe tijgergarnalen, gepeld, maar met staart
    • sap van 1 limoen
    • 1 tl vissaus
    • 3 el fijngehakte verse koriander
    • 90 ml kokosmelk
    • zout en peper
    • Om te garneren
    • krullen geroosterde verse kokos (desgewenst)
    • partjes limoen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 18min  ›  Klaar in:33min 

    1. Breng de bouillon in een grote pan aan de kook. Voeg de rijst toe, doe het deksel op de pan en kook de rijst in 10-12 minuten net gaar.
    2. Verhit ondertussen een wok of grote koekenpan en verdeel de olie over de bodem. Roerbak knoflook, gember en lente-ui hierin 1 minuut. Roerbak de broccoli vervolgens 2 minuten mee en vervolgens 2-3 minuten de garnalen, tot ze roze worden.
    3. Roer limoensap en vissaus erdoor en roerbak 30 seconden; roer er vervolgens koriander en zout en peper naar smaak door.
    4. Roer de kokosmelk door de rijst. Schep de rijst in een schaal of op borden, leg de garnalen erop en garneer met partjes limoen en desgewenst kokoskrullen. Serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, C, E * ✓ A, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, selenium, zink

    Variaties en tips

    • Smoor voor een gerecht met minder vet knoflook, gember en ui in 2-3 el extra bouillon in plaats van olie en verlaag de hoeveelheid kokosmelk tot 2 el. * • Voeg tegelijk met de broccoli 8 kolfjes babymaïs toe. * • Vervang voor een tropische versie de garnalen door 300 g in reepjes gesneden kipfilet. Vervang de broccoli door 1 van zaden ontdane en in blokjes gesneden groene paprika en roerbak deze samen met de kip 5-6 minuten. Schil een mango, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes en roer deze met het limoensap door het kipmengsel (de vissaus vervalt).

    Pluspunten

    • Rijst is een uitstekende bron van zetmeelrijke koolhydraten. Rijst is snel en gemakkelijk te maken en daardoor een uitkomst als er weinig tijd is. * • Garnalen bevatten weinig vet en veel eiwit. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine B12, belangrijk voor de vorming van rode bloedlichaampjes en voor een gezond zenuwstelsel. Ook zijn garnalen een uitstekende bron van selenium, een belangrijke antioxidant. * • Met limoensap komen aroma's beter tot hun recht. Bovendien is er minder zout nodig in een gerecht en voegt het vitamine C toe.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    MariaPrintzipa
    1

    - Gewaardeerd op - 28 apr 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren